Fondul Proprietatea estimează că va distribui către acționari anul acesta 1,48 de miliarde de lei
Meyer a făcut aceste declarații în cadrul unei video-conferințe pe care a susținut-o vineri la încheierea Adunării Generale a Acționarilor Fondului Proprietatea.
Cu acest prilej, el a mai spus că dividendul plătit în luna iunie pentru 2019 a fost de 0,0642 de lei, acesta reprezentând echivalentul unui randament de 5,68%. Fondul a reușit să reducă valoarea discount-ului pe acțiune până la 17,51%.
„Am parcurs un drum lung în ceea ce privește evoluția prețului acțiunii și a discountului datorită muncii echipei noastre. Deși epidemia de coronavirus a creat probleme în lume și în țară cu unele industrii înregistrând un impact mai puternic față de altele, evoluția noastră a înregistrat în această perioadă două recorduri: cel mai mare preț per acțiune și cel mai redus discount. Acest trend pozitiv va continua”, a spus Meyer.
În ceea ce privește portofoliul fondului, Meyer a considerat că merită menționate intrările de numerar ca urmare a distribuției de dividende speciale de către Enel și tranzacția de vânzare a 3% din acțiunile OMV Petrom care au permis companiei să distribuie numerar acționarilor, existând confortul de a continua plata dividendelor și în 2021.
În 2020, Fondul Proprietatea va încheia cel de-al 11-lea program de răscumpărare a 800 de milioane de acțiuni reprezentând 11,1% din capitalul social al Fondului, program care va fi continuat și în 2021. Al 12-lea program de răscumpărare a fost aprobat vineri de Adunarea Generală a Acționarilor și va fi pus în practică în 2021.
Listarea companiei Hidroelectrica va continuă să fie o prioritate pentru conducerea Fondului Proprietatea.
“Listarea Hidroelectrica continuă să fie o prioritate pentru noi, din păcate însă mediul politic și cadrul legislativ volatil din acest moment îngreunează progresul listării. În acest moment consilierii juridici și de capital au fost numiți pentru potențiala listare pe bursă a Hidroelectrica. Cea mai mare problemă rămâne dezacordul dintre Guvern și Parlament, ce creează un blocaj atât pentru listarea Hidroelectrica, cât și pentru piața de capital românească, iar cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru acționari este să le oferi acestora stabilitate și predictibilitate. Hidroelectrica este pregătită pentru un IPO, însă este în continuare nevoie de sprijin politic. Sperăm că după alegerile din decembrie să progresăm în procesul listării”, a declarat Johan Meyer.