„Mulţumită schimbărilor anunţate la sfârşitul săptămânii trecute există potenţialul pentru ca acea schimbare prin care companiile sunt excluse de la plata impozitului de 2% să introducă o discriminare suplimentară pentru alte societăţi energetice din piaţă. Aceasta din punct de vedere al concurenţei este cât se poate de îndoielnic. Poate fi privit ca ajutor de stat şi este un lucru pe care îl vom studia şi îl vom urmări şi de asemenea, pierderile financiare suferite de companii din cauza impunerii OUG 114, modul în care metodologia a fost implementată şi vom analiza foarte serios şi aceste pierderi financiare şi vom putea să acţionăm în instanţă pe baza acestora. Primul obiectiv ar fi să încercăm să prevenim implementarea ordinului, din cauza prejudiciilor financiare aduse societăţilor. Se poate susţine că aceasta este o clară încălcare a directivelor Uniunii Europene. Deci există şi potenţialul de a ne adresa Curţii Europene de Justiţie dar până când au loc dezbaterile şi se ajunge la o soluţionare vor trece luni sau poate chiar ani în care societăţile vor suferi aceste consecinţe”, a spus Johan Meyer, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a menţionat că impactul de anul acesta al OUG 114 asupra Hidroelectrica nu va fi unul semnificativ, dar ar putea fi unul substanţial în anii următori. Pentru unele companii impactul ar putea fi neutru, de exemplu pentru distribuitori.
„În ceea ce priveşte portofoliul energetic, clar Hidroelectrica reprezintă 40% din valoarea activelor nete şi este cea mai mare poziţie în portofoliul nostru şi o revenire la piaţa reglementată a electricităţii, la 65%, pentru că aceasta este metodologia dată de ANRE, de 65% din producţie la cost plus 5%, are potenţialul să aibă un impact semnificativ asupra situaţiei financiare a companiei. Este numai pentru o perioadă de 3 ani, începând din martie 2019 şi până în februarie 2022. Pentru acest an alocarea este relativ scăzută. Încă aduce prejudicii companiei şi va avea un impact nu numai asupra noastră ca acţionar, dar va avea un impact de 4 – 5 ori mai mare asupra Guvernului care are 80% din acţiunile companiei, ca impozit pe profit şi dividende”, a afirmat Johan Meyer.
Întrebat dacă a încercat să găsească un cumpărător pentru pachetul de acţiuni de la Hidroelectrica, el a răspuns că a încercat şi a menţionat că în condiţiile unor factori externi precum OUG 114, care schimbă baza prin care companiile îşi pot genera profitul, orice potenţial investitor ar dori să aibă certitudini cu privire exact la implicaţii înainte să ofere un preţ ferm.