Deţinerea la OMV Petrom a Fondului Proprietatea (FP) urmează să fie vândută integral de către administratorii de la Franklin Templeton, în zilele următoare, potrivit dezvăluirilor unor surse din domeniu, pentru ECONOMICA.NET.
Oficialii FP nu au dorit să răspundă la întrebări pe această temă, precizând că vor da informaţii doar prin rapoartele trimise la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Fondul Proprietatea (FP) deţine un pachet de aproape 19% din totalul acţiunilor OMV Petrom (SNP). Pachetul este evaluat la Bursă la peste 5,1 miliarde de lei. Participaţia SNP este cel mai valoros activ din portofoliul FP, ocupând 35% din valoarea totală a acestuia.
Profitul net al SNP a fost de peste 1,38 miliarde de lei pe primul semestru al anului 2014, chiar şi după o scădere cu 42% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De doi ani, SNP înregistrează cele mai mari profituri obţinute vreodată de o companie românească.
Contravaloarea pachetului (SNP) va fi, cel mai probabil, sub cinci miliarde de lei, căci plasamentul ar putea fi făcut la un preţ mai mic decât cel din piaţă. Discountul ar fi echivalentul economiei de efort şi de bani pe care vânzătorul o face faţă de alternativa de a vinde pe piaţa de retail. Este de asemeni probabil ca vânzarea să se facă printr-un plasament privat, o metodă pe care FP a mai folosit-o.
Banii urmează să ajungă la acţionarii Fondului, fie prin răscumpărarea acţiunilor FP deţinute de aceştia, fie distribuţia unei părţi din capitalul social, după reducerea acestuia, potrivit strategiei de administrare curente, impuse de marile fonduri de investiţii care controlează soarta acestuia.
Mai nou, FP ar fi mandatat banca americană Goldman Sachs şi pe austriecii de la Erste Bank să îi găsească cumpărători, a scris ZF.ro.
Discountul
Este prima oară când se vorbeşte despre un exit al FP de la OMV Petrom (Franklin Tempelton). Altfel, piaţa aşteaptă de mai bine de un an vânzarea unei părţi mai consistente din pachetul de acţiuni SNP, după ce, în mai anul trecut, FP a scos la vânzare un pachet de 1,77% din titlurile celei mai mari companii româneşti.
Administratorii fondului nu au reuşit să plaseze, atunci, decât 1,11% din acţiunile Franklin Tempelton, la un preţ de 0,39 lei / titlu, cu 6% sub piaţă, încasând peste 246 de milioane lei (56,8 mil. euro).
Cu acelaşi discount de 6%, Franklin Tempelton a vândut, mult mai recent, în iulie 2014, şi un pachet de 4,99% din acţiunile Romgaz (SNG), pe care a luat 645 milioane de lei (peste 146 mil. euro la cursul mediu al lunii).
O lună mai târziu era lichidat pachetul de 13,5 din acţiunile Transelectrica (TEL), care mai rămăsese în portofoliu, pe 213 milioane de lei, după o vânzare anterioară. Discountul a fost de 9,7% faţă de preţul de închidere de dinaintea anunțului plasamentului.
O altă lichidare răsunătoare a fost cea din decembrie anul trecut, a pachetului de 14,99% din acţiunile Transgaz (TGN), pentru puţin peste 303 de milioane de lei. În acest caz reducerea de preţ a fost de 3,4% faţă de cotaţia de la BVB.
Cu banii obţinuţi, Fondul Proprietatea nu cumpără nimic altceva decât propriile acţiuni, pe care a început deja să le anuleze şi să-şi diminueze capitalul social, ca să poată da alţi bani acţionarilor.
FP se află, în prezent, în plin proces de distribuţie a 677 de milioane de lei către acţionarii săi, care au rezultat din diminuarea capitalului social cu 5%. Strategia a primit în presă numele de „vânzarea pe bucăţi” a FP.
Franklin Templeton a declanşat acum aproape doi ani o campanie agresivă de transfer de valoare de la FP spre acţionarii acestuia, sub presiunea fondurilor de investiţii care controlează majoritatea voturilor.
Mai întâi, după ce au obţinut controlul asupra FP, fondurile de investiţii, grupate în jurul celor administrate de compania americană Elliott Associates, au cerut să se distribuie acţionarilor toate dividendele încasate de fond de la companiile din portofoliu.
Apoi administratorilor de la Franklin Templeton li s-au impus condiţii foarte severe pentru a li se reînnoi mandatul de management al FP, chiar dacă numai cu jumătate din perioada uzuală de patru ani.
Astfel, discountul dintre preţul acţiunilor FP la bursă şi activul net pe acţiune trebuie să fie de cel mult 15%, în maxim două treimi din şedinţele de tranzacţionare în perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015. Totodată, activul net ajustat la data de 30 iunie 2015 trebuie să fie mai mare decât la data de 30 septembrie
Reducerea discountului se face cel mai uşor prin răscumpărarea de acţiuni proprii, care diminuează volumul ofertei de pe piaţă, având ca efect direct creşterea cotaţiilor, cu 27% în ultimul an. Au fost trei campanii de răscumpărare până acum, iar analiştii cred că a patra va determina creşterea preţului cu alte 18 procente.
Evident, Fondul Proprietatea (FP) plăteşte acţionarilor săi pentru acţiunile pe care le răscumpără de la ei. A dat deja peste 1,1 miliarde de lei pe cele 1,594 de miliarde de acţiuni FP achiziţionate deja.
Pe de altă parte, FP este împiedicat de lege să aibă mai mult de 10% din propriile acţiuni şi atunci o parte din titlurile răscumpărate sunt anulate, capitalul social se reduce proporţional şi diferenţa este dată din nou acţionarilor.
Potrivit analiştilor urmează încă o reducere de circa 5% a valorii nominale a acţiunilor FP, respectiv a capitalului social.
Pentru toate aceste operaţiuni este nevoie de mari cantităţi de bani lichizi, astfel că administratorul trebuie să vândă o mare parte de participaţii.