Fondul Proprietatea: Numirea unui Consiliu de Supraveghere provizoriu la Hidroelectrica ar putea afecta grav listarea companiei

Fondul Proprietatea (FP), acţionarul minoritar al Hidroelectrica, nu este de acord cu propunerea Ministerului Energiei de numire a unui Consiliu de Supraveghere provizoriu la conducerea companiei şi prezintă drept alternativă prelungirea mandatului actualului consiliu, dacă ministerul nu este pregătit să numească un for de conducere cu un mandat de patru ani, se arată într-un comunicat al FP.
Economica.net - mar, 04 apr. 2017, 13:13
Fondul Proprietatea: Numirea unui Consiliu de Supraveghere provizoriu la Hidroelectrica ar putea afecta grav listarea companiei

‘Suntem dezamăgiţi că Ministerul Energiei a ales să propună un alt Consiliu interimar la Hidroelectrica. Cea mai valoroasă companie din România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi profesionişti de top în Consiliul de Supraveghere. Actuala propunere nu respectă dispoziţiile privind guvernanţa corporativă din Legea 111/2016, care stabileşte criterii profesionale şi proceduri transparente de selectare a membrilor Consiliilor de Supraveghere din companiile de stat’, a declarat Greg Konieczny, CEO Fondul Proprietatea şi manager de portofoliu, citat în comunicat.

Reprezentanţii Fondului consideră că numirea unui alt consiliu interimar în locul unuia pe termen lung, selectat în conformitate cu Legea 111/2016, nu va face decât să prelungească instabilitatea şi lipsa de predictibilitate pentru companie încă patru luni, generând riscuri majore pentru aceasta. Extraordinara poveste de succes a Hidroelectrica riscă să fie pusă în pericol de viziuni pe termen scurt, spun ei.

‘Menţinerea stării actuale de provizorat ar putea întârzia şi afecta grav IPO-ul Hidroelectrica. Este foarte posibil ca această situaţie să aibă ca efect diminuarea valorii companiei la listare, scăderea încrederii investitorilor în oportunitatea de a investi în Hidroelectrica, şi, nu în ultimul rând, prejudicierea acţionarilor săi, statul român şi Fondul Proprietatea. Cetăţenii români/ contribuabilii ar putea fi, la rândul lor, prejudiciaţi’, se mai arată în comunicat.

De asemenea, potrivit interpretării date de Fondul Proprietatea dispoziţiilor de guvernanţă corporativă, dacă Ministerul Energiei nu este încă pregătit să numească un Consiliu pe un mandat de patru ani, singura opţiune legală este prelungirea mandatului Consiliului actual cu încă două luni, acesta fiind deja familiarizat cu operaţiunile Hidroelectrica.

‘Dorim să reiterăm faptul că lista de 84 de candidaţi care au participat la procesul de selecţie anterior poate furniza şase candidaţi profesionişti pentru un mandat de patru ani în Consiliul de Supraveghere’, au adăugat oficialii Fondului.

Ministerul Energiei a transmis, vineri, către Hidroelectrica, propunerile sale privind noii membri ai Consiliului de Supraveghere (CS) al producătorului de energie, cu menţiunea că aceştia vor fi numiţi provizoriu, pentru o perioadă de patru luni, potrivit unui document publicat pe site-ul Hidroelectrica.

Propunerea va fi discutată în Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica din data de 19 aprilie.

Astfel, propunerile ministerului sunt Ioana-Andreea Lambru, Dorin-Liviu Nistoran, Gheorghe-Gabriel Gheorghe, Laurenţiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuţeanu şi Andreea Negru-Ciobanu.

Potrivit CV-urilor ataşate, Ioana-Andreea Lambru este secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului din august 2014. Dorin-Liviu Nistoran este directorul general al grupului Televoice şi fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii. Gheorghe-Gabriel Gheorghe a lucrat în Ministerul Finanţelor Publice, în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, iar Dan-Laurenţiu Tudor este director general adjunct la Electrocentrale Bucureşti din 2015.

De asemenea, Horia-Marian Gâmbuţeanu este, din februarie, consilier detaşat la Secretariatul General al Guvernului şi lucrează, din 2014, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Andreea Negru-Ciobanu a lucrat, în perioada august 2013 – februarie 2017, la PR & Comunicare la Transelectrica şi, anterior, la televiziunea Money Channel şi la ziarul Bursa.

Propunerea Fondului Proprietatea, care deţine 20% din acţiunile companiei şi are dreptul să numească un reprezentant în CS, este Oana Truţă, cea care ocupă şi acum această funcţie.

Convocatorul iniţial al şedinţei AGA din 19 aprilie prevedea numirea unor membri în CS cu mandat de patru ani, însă, în documentul transmis vineri, Ministerul Energiei cere suplimentarea ordinii de zi cu unele puncte care privesc desemnarea acestor persoane drept membri provizorii ai CS, pentru o perioadă de patru luni.

De asemenea, se solicită revocarea actualului CS, al cărui mandat expiră la 20 aprilie.

În AGA se va aproba, de asemenea, remuneraţia pe care o vor primi membrii provizorii ai CS, precum şi forma contractului de mandat.

Iniţial, membrii CS ar fi trebuit numiţi în şedinţa AGA din 16 ianuarie, însă acţionarii Hidroelectrica (Ministerul Energiei – 80% şi Fondul Proprietatea – 20%) au amânat acest lucru pentru o dată ulterioară, ca urmare a unui acord încheiat între cei doi acţionari, potrivit unui răspuns transmis AGERPRES de biroul de presă al Hidroelectrica.

Ministerul Energiei avea la acel moment şase propuneri de candidaţi pentru Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica: Elena Popescu, Romeo Nicu Susanu, Ilinca von Derenthall, Marcel Cobuz, Mihai Daniel Aniţei, Ionuţ Purica.

Aceştia fuseseră selectaţi în urma unui proces demarat în septembrie 2016, cu ajutorul companiei de recrutare Transearch Internaţional SRL, proces care a fost însă contestat de mai mulţi candidaţi.

Potrivit actului constitutiv al Hidroelectrica, compania este condusă de un Consiliu de Supraveghere, format din şapte membri, numiţi de AGA, şi de un directorat, supravegheat de CS.

Actualii membri ai CS sunt: Ana Bucheru, Elena Voicu, Nicu Romeo Susanu, Ionuţ Purica, Mihai Daniel Aniţei, Robert Cosmin Pană, Oana Truţă.

Te-ar mai putea interesa și
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat marţi că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor, după ce afirmase în mai multe rânduri că......
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările de reparaţii pe sectorul bulgăresc al podului peste Dunăre, lângă Ruse, se vor relua miercuri, 8 ianuarie, ...
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat marţi să excludă ideea de a recurge la forţă pentru anexarea Canalului ...
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Pilotul sud-african Saood Variawa (Toyota Gazoo) a câştigat, marţi, cea de-a 3-a etapă a Raliului Dakar 2025, la clasa ...