Fondul Proprietatea: Profitul a scăzut cu 4,35%, la 545 mil. lei, în primele 11 luni

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat primele 11 luni cu un profit de 544,64 milioane lei (123,6 milioane euro), cu 4,35% sub câştigul consemnat în perioada similară a anului trecut.
Economica.net - vin, 13 dec. 2013, 08:09
Fondul Proprietatea: Profitul a scăzut cu 4,35%, la 545 mil. lei, în primele 11 luni

Fondul a consemnat un profit de 541,38 milioane lei în luna octombrie, reiese din statisticile lunare transmise de FP Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La finalul lunii noiembrie 2012, Fondul Proprietatea a raportat un profit de 569,41 milioane lei.

Activul net al Fondului a crescut cu 1,88% în luna noiembrie, la 15,15 miliarde de lei, de la 14,87 miliarde lei în octombrie.

La finele lunii noiembrie, Fondul avea investiţii în titluri de stat de 147,52 milioane lei, de 3,2 ori mai mici față de plasamentele din luna octombrie, de 473 milioane lei.

În acelaşi timp, sumele din depozitele bancare au coborât de 4,8 ori, de la 373,96 milioane le la 77,04 milioane lei.

Acţiunile deţinute la companii din România reprezintă 99,02% din activul net, diferenţa de 0,98% fiind reprezentată de participaţii la societăţi listate în Austria.

În funcţie de sectoare, „petrol & gaze” avea cea mai mare pondere la finalul lunii noiembrie, de 46,97% (41,9% în luna octombrie), segmentul „utilităţi electricitate & gaz: transport, distribuţie, furnizare” are o pondere de 22,61%, iar „utilităţi electricitate: producţie” acoperă 21,06%.

Fondul Proprietatea a anunțat joi că a vândut întreg pachetul de 15% din acţiunile Transgaz pentru 303,4 milioane de lei (172 lei/acţiune). Preţul obţinut de fond este cu 4% sub cel la care statul a vân­dut un pachet similar de acţiuni Trans­gaz în luna aprilie, dar între timp com­pania a distribuit şi dividende.

Intenţia Fondului Proprietatea privind vânzarea de acţiuni Transgaz vine în contextul obţinerii de bani pentru finanţarea programelor de răscumpărare de acţiuni. Actualul program urmează să se încheie în următoarea perioadă şi va fi urmat de o nouă astfel de operaţiune.

Participaţiile la bănci reprezintă 3,13% (3,17% în luna octombrie).

Participaţia la OMV Petrom (SNP) a rămas cu cea mai mare pondere în activ, de 32,65%, fiind urmată de deținerea la Romgaz, care acoperă 13,54% din total.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Acţiunile FP au închis sesiunea de joi la un preţ de 0,832 lei, în scădere cu 0,36%. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 11,463 miliarde lei (2,57 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez R.Power primește o finanțare de 12,4 milioane de euro pentru construirea primelor sale centrale fotovoltaice din România
Grupul polonez R.Power primește o finanțare de 12,4 milioane de euro pentru construirea primelor sale centrale fotovoltaice ...
Grupul R.Power, unul dintre liderii europeni în sectorul energiei regenerabile, a semnat un acord de finanțare de tip project finance cu Bank Gospodarstwa Krajowego (Banca Națională de Dezvoltare......
Guvernare pe datorie și tatuaje tradiționale
Guvernare pe datorie și tatuaje tradiționale
Menținerea unui echilibru economic este o provocare pentru orice țară, iar România nu face excepție. Creșterea economică ...
Portul Constanța este pentru Kazahstan o poartă de acces esențială pe piețele europene INTERVIU
Portul Constanța este pentru Kazahstan o poartă de acces esențială pe piețele europene INTERVIU
Roman Vassilenko, ministrul adjunct al afacerilor externe al Kazahstanului, ne-a vorbit despre posibilitățile de colaborare ...
Valentin Ștefan: Modernizarea Poştei Române nu depinde doar de noi, depinde şi de partenerii noştri, fie că e vorba de parteneri economici sau de instituţiile statului
Valentin Ștefan: Modernizarea Poştei Române nu depinde doar de noi, depinde şi de partenerii noştri, fie că e vorba ...
Modernizarea Poştei Române nu depinde numai de companie ci şi de partenerii săi economici sau instituţiile statului, ...