Fondul Proprietatea vinde şi câştigă net 580 de milioane de lei în Semestrul 1

Profitul net al Fondului Proprietatea (FP) din prima jumătate a anului a fost cu 30 de milioane de lei (5,6%) mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Din vânzarea participaţiilor la unele societăţi din portofoliu, Fondul Proprietatea a încasat 208 milioane de lei. De peste două ori mai mari au fost dividendele încasate.
Adrian N. Ionescu - mar, 14 aug. 2012, 06:23
Fondul Proprietatea vinde şi câştigă net 580 de milioane de lei în Semestrul 1

În prima jumătatre a anului trecut Fondul Proprietatea (FP) a încasat din vânzări abia 9,7 milioane de lei, potrivit raportului trimis în această dimineaţă la Bursa de Valori Bucureşti.

În anul 2012 a fost vândută  integral participaţia deţinută la Azomureş Tg Mureş (129,9 milioane lei), în cadrul ofertei publice de preluare de către Ameropa) şi, parţial, din deţinerile în Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (57,8 milioane lei).

Veniturile totale ale FP au crescut în primele şase luni cu 42,8% faţă de prima jumătate din 2011, până la aproape 848 milioane lei, iar cheltuielile s-au majorat de 5,6 ori, ajungând la peste 273 de milioane lei.

Chletuielile mai mari au o explicaţie contabilă: la vânzarea pachetelor de acţiuni amintite, valoarea contabilă cu care acestea au fost înregistrate, de peste 194 de milioane de lei, a trecut pe partea de cheltuieli. 

Fondul a colectat în cursul acestei perioade dividende  în valoare de 523,5 milioane de lei, adică mai mult de 80% din valoarea dividendelor de încasat.

Totodată, valoarea dividendelor primite a fost mai mult decât dublă în Semestrul 1 din anul 2012 în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul anterior (229 milioane de lei).

La rândul său, FP a plătit dividende de 106 milioane de lei, de aproape 5 ori mai mici decât cele încasate. A plătit în principal dividendele aferente anului 2011.

Fondul a declarat în aprilie 2012 dividende brute în sumă de 507,7 milioane lei sau de 0,03854 lei brut / acţiune aferente anului 2011, şi a început distribuţia acestora începând cu 29 iunie 2012. Un procent de 23,6% din distribuţia totală de 507,7 milioane lei s-a plătit pe 29 iunie 2012.

Valoarea activului net (VAN, averea netă a FP) a scăzut până la aproape 12.5 miliarde de lei, în scădere cu 13,6% faţă de 31 decembrie 2011, din cauza declarăriii insolvenţei Hidroelectrica, care a dus la înregistrarea acestui pachet de acţiuni cu valoarea 0.

Cele mai importante companii din portofoliul FP sunt OMV Petrom (simbol bursier SNP, cu 34,2% din activul net al FP), Romgaz (nelistată, 10,4%) şi Complexul Energetic Oltenia (nelistată, 8,6%).

Celelalte companii din Top 10 deţineri FP sunt: Nuclearelectrica (nelistată, 4,0%), ENEL Distribuţie Banat (nelistată, 3,6%), E.ON Moldova Distribuţie (3,2%), ENEL Distribuţie Muntenia (2,8%), GDF Suez Energy România (2,7%), Transgaz (TGN, 2,7%), CN Aeroporturi Bucureşti (2,6%).

Investiţiile în acţiuni reprezentau 94% din VAN a Fondului la data de 30 iunie 2012, când portofoliul FP includea deţineri în 70 de companii (26 listate şi 44 nelistate), atât societăţi private, cât şi societăţi controlate de stat.

Fondul a fost creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate.

Fondul este administrat  de compania americană Franklin Templeton  Investment Management şi controlat de fondurile străine de investiţii, care au mai mult de jumătate din acţiunile FP.

Acestora li s-au alăturat majoritatea fondurilor de investiii române şi împreună promovează o politică de administrare a portofoliu orientată spre valorificarea accelerată a activelor.

Te-ar mai putea interesa și
Vești bune pentru angajații din România. Beneficii de până la 1.200 de euro pe an cu tratamente în afara țării
Vești bune pentru angajații din România. Beneficii de până la 1.200 de euro pe an cu tratamente în afara țării
Tot mai mulți angajatori din România oferă salariaților beneficii suplimentare sub formă de asigurări de sănătate care, în variantele lor de top presupun inclusiv acoperirea cheltuielilor cu......
Donald Trump avertizeaza companiile din Franța: Interzis programe de diversitate și incluziune!
Donald Trump avertizeaza companiile din Franța: Interzis programe de diversitate și incluziune!
Administraţia Trump a scris companiilor franceze care au contracte cu guvernul Statelor Unite, cerându-le să respecte ...
Ministrul finanțelor spune cu jumătate de gură că vor crește taxele și impozitele: Există și soluții să nu se ajungă la asta
Ministrul finanțelor spune cu jumătate de gură că vor crește taxele și impozitele: Există și soluții să nu se ajungă ...
Ministrul finanțelor, Tanczos Barna, spune că deficitul bugetar nu va sări de 7% anul acesta, deși în 2024 a atins 9%, ...
Rafinăria Petromidia își crește exporturile de carburanți până la cel mai mare nivel din ultimii șase ani
Rafinăria Petromidia își crește exporturile de carburanți până la cel mai mare nivel din ultimii șase ani
Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor grupului Rompetrol, Petromidia și Vega își va crește exporturile de carburanți ...