Fondul Proprietatea vrea să vândă 1,77% din acţiunile OMV Petrom, pachet estimat la 445 milioane lei

Economica.net
15 05. 2013
fondul_proprietatea_color_84097500

„Acţiunile vor fi vândute în cadrul unui plasament privat accelerat (accelerated book building) adresat exclusiv către investitori instituţionali internaţionali şi români calificaţi în conformitate cu prevederile legale aplicabile ale legislaţiei din România”, potrivit unui anunţ transmis, miercuri, Bursei de către compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea deţine 20,11% din acţiunile OMV Petrom.

Surse din piaţa de capital au declarat pentru MEDIAFAX că operaţiunea începe miercuri şi se încheie joi.

Intenţia actuală este de a vinde aproximativ un miliard de titluri, însă Fondul îşi rezervă dreptul de a creşte volumul vânzării în funcţie de condiţiile de piaţă, potrivit anunţului.

Preţul şi numărul final de acţiuni vândute vor fi stabilite în momentul finalizării procesului de plasament.

Acţiunile care nu vor fi vândute prin această operaţiune vor fi blocate timp de şase luni, potrivit Fondului Proprietatea.

Operaţiunea va fi intermediată de consorţiul JP Morgan Securities (coordonator global), WOOD&Company Financial Services şi Raiffeisen Capital&Investment.

Acţiunile OMV Petrom au închis sesiunea bursieră de marţi la un preţ de 0,4442 lei, în scădere cu 2,16%. La această cotaţie, pachetul scos la vânzare de FP valorează 445 miloane lei.

Intenţia Fondului Proprietatea de a vinde acţiuni la OMV Petrom vine la aproape şase luni după ce BERD a vândut la finele lunii noiembrie un pachet reprezentând 0,4% din acţiunile OMV Petrom pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro).

BERD a vândut atunci acţiunile la preţul de 0,37 lei/titlu, cu peste 6% sub cotaţia anterioară de la bursă.

Anterior, în luna iulie a anului 2011, statul a încercat să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom, însă operaţiunea a eşuat, investitorii considerând mari preţurile cerute de stat. Statul a vrut să vândă atunci acţiunile la preţuri cuprinse între 0,3708 lei/titlu şi 0,46 lei/titlu. Preţul minim a fost cu 3% sub piaţă. La preţul maxim oferta era evaluată la 2,653 miliarde lei (607 milioane euro), iar la preţul minim statul ar fi încasat pentru tot pachetul 2,066 miliarde lei (489 milioane euro).

Intenţia Fondului Proprietatea de vânzare a pachetului de acţiuni OMV Petrom vine în condiţiile în care Fondul este presat de acţionari să vândă din participaţiile pe care le deţine.

La începutul anului trecut, cel mai mare acţionar al FP, fondul american de hedging Elliott Associates, a solicitat chiar ca Fondul să vândă din participaţiile deţinute, iar banii să fie distribuiţi acţionarilor. Propunerea Elliott a fost aprobată de acţionarii Fondului Proprietatea în AGA, însă FP încă nu a realizat nicio tranzacţie în acest sens.

Ulterior propunerii Elliott, FP a anunţat în luna martie a anului trecut că ar putea vinde acţiunile deţinute la Electrica, precum şi la companiile din România controlate de Enel, E.ON, GDF Suez Energy, participaţii evaluate atunci la 527,6 milioane euro. Tranzacţiile ar urma să fie intermediate de Citigroup Global Markets Limited, însă, până în prezent nu a fost realizată nicio tranzacţie.

OMV Petrom este cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 25,16 miliarde lei (5,81 miliarde euro), calculată la ultimul preţ de marţi, de 0,4442 lei/acţiune.

Compania este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăsesc Fondul Proprietatea (20,11%) şi BERD (2,03%), iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.