Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS, din taxa clawback plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, din subvenții şi doar în mică măsură din contribuţiile plătite de angajatori. Din banii colectați la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. De asemenea, din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza Legii salarizării unice.
Deficitul Fondului Sănătăţii se îndreaptă spre 3 miliarde de lei, în ciuda creşterii de peste nouă ori a subvenţiilor primite în perioada de referinţă.
În primele patru luni ale acestui an am avut deficit de 2,83 de miliarde de lei la Fondul Sănătăţii, cu peste 75% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, arată o analiză făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului. Informaţia vine în contextul în care subvenţiile primite de Fondul Sănătăţii în perioada ianuarie – aprilie au depăşit 902,52 de milioane de lei şi sunt de peste nouă ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, reiese din analiza făcută de Economica.net.
Pandemia de Covid-19 a contribuit semnificativ la creşterea deficitului FNUASS şi a subvenţiilor primite la Fond.
De la începutul pandemiei de Covid-19 şi până la data de 30 septembrie 2020, din bugetul Fondului Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate se suportă serviciile medicale şi medicamentele necesare pentru tratarea tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, diagnosticate cu boala Covid-19, şi a complicaţiilor acestei boli, indiferent că sunt asigurate, neasigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, sau că provin din alte state, potrivit Hotărârilor de Guvern nr. 252/2020 şi nr. 438/2020, consultate de Economica.net.
Iată, pe larg, câţi bani au intrat în Fondul Sănătăţii în primele patru luni şi pe ce s-au cheltuit.
Contribuţia de asigurări de sănătate şi taxa clawback sunt cele mai mari surse de bani la FNUASS în primele patru luni din acest an.
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a avut încasări totale de 12,44 de miliarde de lei în primele patru luni din 2020, cu aproape 7,5% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, reiese din execuţiile Fondului, obţinute şi comparate de Economica.net.
Au scăzut încasările din CASS în primele patru luni din 2020 faţă de perioada identică a anului 2019.
Contribuţia de asigurări de sănătate a adus la Fondul Sănătăţii 10,42 de miliarde de lei în perioada ianuarie – aprilie 2020, cu 1,55% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, rezultă din execuţiile Fondului, comparate de Economica.net.
La fel ca până acum, în proporţie covârşitoare, aceşti bani au fost reţinuţi de la salariaţi şi plătiţi la Fisc de angajatori, în numele angajaţilor lor.
Taxa clawback a adus la Fondul Sănătăţii 1,18 miliarde de lei în primele patru luni din acest an, cu peste 48% mai mult decât în perioada identică a anului 2019, reiese din analiza făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.
Subvenţii de peste nouă ori mai mari decât în primele patru luni din 2019 din cauza pandemiei de Covid-19.
Subvenţiile primite de Fondul Sănătăţii în primele patru luni din acest an au depăşit 902,52 de milioane de lei şi sunt de peste nouă ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, arată analiza făcută de Economica.net pe baza execuţiilor FNUASS.
Din această sumă, peste 826 de milioane de lei au fost bani primiţi sub formă de subvenţii la Fond doar în luna martie, pe fondul creşterii cheltuielilor din FNUASS pentru asigurarea tratamentului pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.
De la începutul pandemiei de Covid şi până la data de 30 septembrie 2020, din bugetul Fondului Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate se suportă serviciile medicale şi medicamentele necesare pentru tratarea tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, diagnosticate cu boala Covid-19, şi a complicaţiilor acestei boli, indiferent că sunt asigurate, neasigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, sau că provin din alte state, arată actele normative consultate de Economica.net.
Suvenţiile primite de FNUASS în perioada ianuarie – aprilie din anii 2017 – 2020: | Anul |
282,47 milioane de lei | 2017 |
107,04 milioane de lei | 2018 |
98,76 de milioane de lei | 2019 |
902,52 de milioane de lei | 2020 |
Sursă date: execuţiile FNUASS obţinute de Economica.net.
Pe ce am cheltuit banii din Fondul Sănătăţii în primele patru luni
Plăţile făcute din FNUASS în primele patru luni din 2020 s-au ridicat la 15,28 de miliarde de lei şi sunt cu 15,8% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, arată execuţiile FNUASS, comparate de Economica.net.
Defalcat, în primele patru luni din 2020 am plătit 5,1 miliarde de lei pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, cu aproape 18% mai mult decât în perioada identică a anului 2019, potrivit analizei Economica.net.
Pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare cu paturi am plătit din Fondul Sănătăţii 3,74 de miliarde de lei în perioada ianuarie – aprilie 2020, cu 7,5% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată analiza făcută de Economica.net.
Transferurile între unităţi ale administraţiei publice se ridică la 3,35 de miliarde de lei în primele patru luni din 2020, iar sumele plătite de la acest capitol sunt cu 8,52% mai mari decât în perioada identică a anului 2019, arată datele CNAS, obţinute şi analizate de Economica.net. Cei mai mulţi bani de la acest capitol merg către spitalele publice pentru acoperirea creşterilor de venituri din spitale, acordate în baza Legii salarizării unice.
Precizare: diferenţa dintre încasările totale la FNUASS şi sursele de venit antemenţionate (CASS, clawback, subvenţii) e acoperită de veniturile FNUASS, încasate în contul unic, în curs de distribuire şi de veniturile nefiscale ale Fondului, reiese din analiza Economica.net.