Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume, ar trebui să înceapă lichidarea activelor din Rusia
Ministerul norvegian de Finanţe a ordonat oprirea tuturor tranzacţiilor în activele Fondului din Rusia la scurt după invadarea Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022, dar atunci a precizat că obiectivul final îl reprezintă lichidarea participaţiilor, scrie Agerpres.
Deşi nu este posibilă realizarea unui plan general de lichidare, Fondului ar trebui să-i fie permisă vânzarea activelor ruseşti când apar oportunităţi, se arată într-o scrisoare din 24 august a Băncii Centrale a Norvegiei către Ministerul de Finanţe, dată publicităţii miercuri.
„O astfel de abordare de a profita de oportunităţile de vânzare ar însemna încheierea îngheţării generale a investiţiilor Fondului în Rusia”, conform documentului.
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de aproximativ 1.800 miliarde de dolari, deţinea la finalul lui 2022 active în Rusia evaluate la aproximativ trei miliarde de dolari, deşi de atunci valoarea lor a scăzut semnificativ.
Valoarea portofoliului de acţiuni a Fondului în Rusia era estimată la 135,71 milioane de dolari la 30 iunie 2024, se arată în scrisoarea Băncii Centrale a Norvegiei.
Fondul colectează veniturile generate de statul norvegian din producţia de petrol şi gaze, pe care le investeşte în acţiuni, obligaţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte regenerabile din străinatate. La finele lunii martie 2024, 72,1% din activele fondului erau investite în acţiuni, 26% în instrumente cu venit fix, 1,8% în imobiliare şi 0,1% în infrastructuri din domeniul energiilor regenerabile.
Fondul suveran este gestionat de Banca Norvegiei şi deţine acţiuni la aproximativ 8.900 de companii din întreaga lume, controlând 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial. Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine echivalentul a 283.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie şi copil din Norvegia.