‘Un număr mare din structurile noastre publice activează via Cipru şi în prezent conturile lor sunt blocate din motive de neînţeles’, a menţionat şeful guvernului rus, într-un interviu pentru media europene şi publicat joi.
‘Provenienţa acestor bani este evidentă, este vorba de structuri ale statului’ rus, a reiterat Medvedev, adăugând că ‘acesta este motivul pentru care avem o poziţie fermă faţă de Cipru şi reglementarea datoriei cipriote’.
Ministrul cipriot de finanţe Michalis Sarris continuă joi negocierile la Moscova pentru obţinerea unei extinderi a creditului de 2,5 miliarde de euro, acordat Ciprului de către Rusia în 2011, a cărui scadenţă este în 2016.
Potrivit premierului rus, delegaţia cipriotă a ‘făcut o serie de propuneri privind activele care ar putea interesa Rusia’. ‘Până acum nu am auzit nimic nou’, a adăugat Dmitri Medvedev, fără să ofere alte detalii.
‘Noi nu refuzăm să discutăm acordarea unui ajutor suplimentar insulei’, a mai subliniat premierul rus.
‘Cipru este ţară membră a Uniunii Europene şi este de datoria UE să formuleze propuneri, într-o manieră delicată, în caz contrar aceasta ar putea provoca un nou acces al crizei financiare internaţionale’, a continuat şeful executivului rus.
El a reproşat UE că a ţinut Rusia departe de negocierile cu Cipru, care au dus la promisiunea unei asistenţe financiare de 10 miliarde de euro în schimbul impozitării depunerilor bancare, dintre care majoritatea aparţin ruşilor.