Fondurile europene disponibile pentru această sesiune de finanţare prin intermediul submăsurii 4.1a ‘Investiţii în exploataţii pomicole’ sunt în valoare de 85 de milioane de euro. Pragul de calitate lunar stabilit pentru perioada decembrie 2017 – ianuarie 2018 este de 40 de puncte şi scade treptat până la minimul de 10 puncte în ultima lună a sesiuni (iunie 2018).
‘Atât la AFIR, cât şi la Autoritatea de Management pentru PNDR am primit numeroase solicitări privind deschiderea unei noi sesiuni de finanţare pentru exploataţiile pomicole. Mă bucură foarte mult interesul fermierilor, pentru că astfel putem să acordăm un sprijin suplimentar acestui sector deosebit de important pentru agricultura României. Sunt în asentimentul solicitanţilor că aceste tipuri de proiecte sunt complexe şi au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a fi întocmite, de aceea sesiunea care se va deschide în acest final de an va fi disponibilă pe o perioadă de şase luni. Sper ca în acest interval să primim proiecte de calitate care să crească în viitor producţia pomicolă a ţării noastre’, precizează Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.
Potrivit sursei citate, în perioada 2015 – 2017, AFIR a primit 552 de solicitări de finanţare pentru investiţii în exploataţii pomicole, în valoare de peste 250 de milioane de euro, gradul de consumare a alocării fondurilor disponibile fiind de aproximativ 91%.
Modalitatea de depunere a cererilor de finanţare este online prin intermediul paginii oficiale de internet a AFIR, iar persoanele interesate pot consulta Ghidul solicitantului şi anexele aferente sM 4.1a, documente necesare pentru întocmirea unui proiect de investiţii în sectorul pomicol, finanţat prin PNDR 2020.