Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat luni la Reuniunea Comitetului de Monitorizare pentru POS DRU, organizată la sediul Ministerului Fondurilor Europene. Acesta a făcut un apel către beneficiari de a semnala cât mai rapid toate problemele cu care se confruntă încă, pentru ca specialiştii MFE să soluţioneze cazurile şi le-a cerut să depună urgent cereri de plată pentru toate facturile, salariile, bursele şi subvenţiile rămase restante din anii trecuţi, până la 1 august, după ultima modificare a OUG 64/ 2009.
Totodată, ministrul a atras atenţia Organismelor Intermediare (OI) că în cazul în care acestea nu vor da randamentul cerut din perspectiva implementării reformei de simplificare şi eficientizare a sistemului în ceea ce priveşte politica faţă de beneficiar, MFE va lua măsuri dure acolo unde abordarea va continua să rămână ‘una stufoasă şi fără rezultat’.
‘În vederea creşterii suportului direct acordat beneficiarilor, vă amintesc de măsura recent introdusă ca modificare a OUG 64/2009 care va permite dumneavoastră, beneficiarilor POS DRU, să depuneţi cereri de plată până la data de 01 august 2014, sume restante aferente cheltuielilor angajate în perioada de implementare a proiectului, dar pentru care documentele justificative (facturi, state de plată, centralizatoare de cheltuieli etc.) au fost primite sau întocmite înainte de 11 septembrie 2013’, a subliniat Eugen Teodorovici.
În ceea ce priveşte motivarea experţilor din instituţiile publice implicaţi în implementarea proiectelor, Eugen Teodorovici a propus stabilirea unui plafon de salarizare la nivelul celor din MFE şi includerea acestei prevederi în Ghidul Solicitantului Condiţii Generale 2014.
La rândul său, reprezentantul Comisiei Europene, Aurelio Cecilio, şi-a exprimat bucuria de a se afla în România şi a arătat ca la nivelul CE sunt apreciate eforturile şi paşii făcuţi de ţara noastră, încurajând autorităţile de la Bucureşti şi beneficiarii să continue drumul început întrucât sunt încă foarte multe de făcut.
‘În mod cert, plăţile către beneficiari s-au făcut într-un ritm mai alert şi mai eficient astfel încât au fost recuperate multe lucruri, dar nu trebuie să uitaţi că aveţi mulţi paşi de făcut în continuare. N-ar trebui să vorbim astăzi doar despre absorbţie, ci mai ales despre ceea ce am reuşit să facem împreună în ultimii şapte ani. Am reuşit să ne atingem obiectivele propuse? Acest aspect trebuie să ne intereseze’, a arătat Aurelio Cecilio.