Fondurile de hedging au 60 miliarde euro pentru investiţii în datorii problemă, dar băncile nu vând
Apollo Global Management, Oaktree Capital Group, Avenue Capital Group şi Davidson Kempner Capital Management se numără printre firmele americane care s-au grăbit să vină în Europa, au înfiinţat birouri şi au strâns fonduri pentru a profita de cea mai dificilă perioadă a crizei din regiune, relatează Bloomberg.
Banii strânşi pentru investiţii în datorii problemă de aceste fonduri se ridică la circa 100 de miliarde de euro, potrivit PricewaterhouseCoopers.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a redus de trei ori dobânda de politică monetară, la minimul record de 0,75%, şi a inundat cu lichidităţi sistemul financiar, de la preluarea conducerii instituţiei în noiembrie anul trecut, reducând astfel presiunile asupra băncilor de a vinde active la preţuri scăzute.
Autoritatea Bancară Europeană a apreciat în iulie că băncile au putut să îşi echilibreze finanţele în ultimul an fără să recurgă la vânzări de criză.
„Există multe oportunităţi, dar problema este dacă băncile vor să vândă”, a declarat Christopher Hart, preşedinte al TMA UK, organizaţie britanică reprezentând specialişti în redresarea companiilor.
Datoriile problemă sunt obligaţiuni emise de companii sau de eentităţi guvernamentale care se îndreaptă sau au ajuns în default (incapacitate de plată). Aceste obligaţiuni au de obicei randamente cu 10 puncte peste cele ale titlurilor de Trezorerie.
Draghi a pompat în sistemul financiar peste 1.000 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi către bănci şi a relaxat condiţiile referitoare la garanţii, pentru a ţine sub control criza datoriilor din regiune.
Având în vedere dobânda de politică monetară de 0,75%, băncile europene nu au vândut împrumuturile neperformante, pentru a evita revizuirea în scădere a valorii activelor, în timp ce companiile puternic îndatorate au avut o capacitate mai mare de a face plăţi.
Autoritatea Bancară Europeană a arătat luna trecută, într-un raport, că băncile şi-au îmbunătăţit situaţia contabilă şi şi-au sporit rezervele de capital prin vânzarea de acţiuni, păstrarea profiturilor şi convertirea capitalului de calitate mai slabă în acţiuni comune, în loc să recurgă la reducerea creditării sau vânzări de urgenţă.
Măsurile au redus activele ponderate în funcţie de risc ale companiilor cu 0,62%, după septembrie 2011, potrivit raportului.