Franţa, care va avea, cel mai probabil un nou preşedinte în persoana socialistului Francois Hollande, este una dintre ţintele speculatorilor, alături de redute precum Olanda şi chiar Germania, scrie Financial Times.
Fondurile de hedging consideră că perspectivele monedei unice s-au înrăutăţit din nou, după ce efectele intrevenţiilor Băncii Centrale Europene prin furnizare de lichiditate pe termen lung au început să disapară, fără a fi adresat cu adevărat problema.
„Problemele mai adânci, cum sunt cele cu balanţa de plăţi, rămân nerezolvate şi nu pot fi rezolvate doar prin furnizarea de lichiditate”, spun cei de la Brevan Howard, cel mai mare fond de hedging de tip global macro (investiţii în funcţie de teoria şi tendinţele macro economice ) din Europa.
Unii dintre managerii de fond cred că problemele euro sunt atât de serioase încât o nouă fază a crizei, mult mai dură decât ultima, îşi va face simţită prezenţa în Europa în următoarele luni.
Asta crede şi miliardarul John Paulson, unul dintre cei mai cunoscuţi manageri de fond din lume, omul care a făcut şi a pierdut cei mai mulţi bani pentru clienţii săi din istoria industriei.
Paulson le spunea clienţilor săi, în urmă cu două săptămâni, că vede o înrăutăţire semnificativă a situaţiei Europei. Cu toate că Spania este considerată epicentrul problemei, Paulson şi-a poziţionat portofoliul împotriva ţărilor din „miezul” Europei, în special asupra Germaniei. Paulson consideră că toată lumea se axează pe ţările PIIGS şi că ţări ca Germania plătesc prea puţin pentru a se împrumuta, situaţie nesustenabilă.
Cum sectorul bancar spaniol are mari probleme, Spania ar putea avea nevoie de asistenţă financiară, ceea ce va pune presiune pe datoria Germaniei, spun investitorii.