Fondurile de pensii au avut un câştig de 11% în cinci ani pentru pensionarii de peste 30 de ani

Fondurile de pensii au ajuns după primele 6 luni la un total de participanţi de 6,2 milioane (conturi individuale), administrează active nete de 12,2 miliarde lei (2,75 miliarde euro), arată calculele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Economica.net - mie, 10 iul. 2013, 10:25
Fondurile de pensii au avut un câştig de 11% în cinci ani pentru pensionarii de peste 30 de ani

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II)  au realizat în ultimii 5 ani un randament mediu anual de 11,4%. În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participanţilor, aceasta evoluând de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) şi urmând să ajungă la 6%, cu o creştere de jumătate de procent anual, până în 2016.

Fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la mijlocul anului 2013 la un număr total de 5,9 milioane de participanţi, dintre care însă pentru doar 3,6 milioane sunt virate contribuţii lunare de către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Potrivit APAPR, în luna mai 2013, fondurile de pensii de Pilon II au împlinit 5 ani de funcţionare şi administrare efectivă a contribuţiilor participanţilor.

„De la lansare şi până la finele primului semestru din 2013, fondurile de pensii au primit în administrare contribuţii brute totale în valoare de 9,68 miliarde lei, ajungând, în urma activităţii investiţionale, la active nete de 11,53 miliarde lei. Diferenţa în valoare de 1,85 miliarde lei reprezintă câştigul investiţional net de toate comisioanele produs de fondurile de pensii în beneficiul contributorilor la acest sistem. La mijlocul acestui an, rata de creştere a activelor fondurilor de pensii de Pilon II este de 45,6% (faţă de mijlocul anului 2012)”, se arată în comunicatul de presă al APAPR.

Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au depăşit la mijlocul anului 2013 nivelul de 300.000 de participanţi, dintre care mai puţin de jumătate îşi plătesc lunar contribuţiile.

În 45% dintre cazuri, angajatorul este cel care plăteşte contribuţia la fondurile de pensii facultative (oferind astfel pensia facultativă ca şi beneficiu extra-salarial), iar în alte 45% dintre cazuri participantul individual îşi suportă singur contribuţia, cotizând astfel în vederea obţinerii unei pensii suplimentare, facultative. În restul de 10% dintre cazuri contribuţia este mixtă (angajatorul şi angajatul contribuie împreună, unicul beneficiar al sumelor fiind angajatul).

În luna mai 2013, fondurile de pensii de Pilon III au împlinit 6 ani de funcţionare şi administrare efectivă a contribuţiilor participanţilor. Activele nete ale fondurilor de pensii facultative au ajuns la mijlocul anului 2013 la 687,5 milioane lei (154 milioane euro), cu 34,2% mai mult decât la mijlocul anului 2012.

Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private facultative au realizat în ultimii 5 ani un randament mediu anual de 9,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...