Fondurile de pensii au avut un randament de 11,75% în 2013. Activele au depăşit 3 mld. euro

Economica.net
06 01. 2014
pensii_facultative_82626800

La nivelul anului 2012, randamentul mediu a atins 10,5%, iar activele nete cumulau 9,64 miliarde de lei (2,18 miliarde de euro).

„Cele opt fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfârşitul anului 2013 la un număr total de şase milioane de participanţi, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 13,94 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro). În 2013, randamentul mediu obţinut de toate aceste fonduri de pensii private obligatorii a fost de 11,75%, cea mai bună valoare din ultimii trei ani”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În cursul anului trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon II au crescut cu aproape 45%, evoluţie peste aşteptările industriei, se spune în comunicat, determinată în principal de rezultatele investiţionale foarte bune.

„Dacă în ianuarie 2013 APAPR estima active nete de peste 13 miliarde de lei la finele anului, statistica arată acum active nete de peste 13,9 miliarde de lei în conturile participanţilor la sistem”, se arată în comunicat.

De la lansare (mai 2008) şi până în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare contribuţii brute totale în sumă de 11,3 miliarde de lei şi au adăugat, prin activitatea investiţională, câştiguri nete în cuantum de circa 2,6 miliarde de lei

„Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2008 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 11,5%, excepţional pentru profilul de risc redus specific acestor fonduri, în România şi în lume”, se spune în comunicat.

Potrivit APAPR, fondurile de pensii private şi-au majorat semnificativ rolul în economia reală, crescând alocările investiţionale în acţiuni şi contribuind la dezvoltarea pieţei de capital.

În prezent, fondurile de Pilon II au deţineri de peste două miliarde de lei în acţiuni ale societăţilor listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Pe total, fondurile de pensii private de Pilon II investesc în România circa 95% din toate activele lor.

Primele contribuţii la Pilonul II au fost virate în mai 2008.

În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participanţilor, dar ea va creşte la 4,5% începând cu luna martie şi treptat până la 6%, potrivit legislaţiei în vigoare.

Activele nete ale fondurilor de pensii reprezintă bani asupra cărora participanţii au drept deplin de proprietate.