Fondurile de pensii au pierdut 200 de milioane de lei din cauza prăbuşirii burselor în august

Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii au pierdut în luna august peste 186 milioane de lei (peste 42 mil. euro) din cauza prăbuşirii cotaţiilor acţiunilor din portofoliile lor. Alte peste 13 milioane de lei au fost pierdute din cauza obligaţiunilor corporatiste. Rentabilitatea fondurilor a scăzut cu peste 1%.
Adrian N. Ionescu - joi, 17 sept. 2015, 21:09
Fondurile de pensii au pierdut 200 de milioane de lei din cauza prăbuşirii burselor în august

Ratele anualizate ale rentabilităţilor celor şapte fonduri de pensii cu contribuţie obligatorie administrate privat au scăzut cu până la 1,16% în august faţă de iulie 2015, potrivit datelor centralizate de Autoritatea de Supraveghere Finaciară (ASF).

Cea mai mare reducere de performanţă este a fondului ING, iar cea mai mică, de 1,01%, este înregistrată de Fondul BRD.

Scăderile s-au produs din cauza pierderilor înregistrate, mai ales de portofoliile de acţiuni, de peste 186 de milioane de lei, înregistrate ca urmare a prăbuşirii generalizate a pieţelor, declanşată de criza chineză. Ponderea acţiunilor s-a redus la 18,91% din totalul activelor fondurilor de peste 22,6 miliarde de lei.  

Cele mai mari pierderi au fost suferite de fondul ING, care are şi cea mai consistentă expunere pe acţiuni, de peste 1,55 de miliarde de lei, adică de 18,5% din total active, la 31 august. Fondul ING a pierdut în august aproape 82 de milioane de lei din scăderea valorii acţiunilor deţinute. În plus, fondul a pierdut 7,7 milioane de lei din cauza scăderii valorii deţinerilor de obligaţiuni corporatiste româneşti şi străine.

Principalele acţiuni deţinute de Fondul de pensii ING erau, la 30 iunie, cele ale Electrica (EL, 2,81% din activul total de atunci al fondului), Fondul Proprietatea (FP, 2,79%), Banca Transilvania (TLV, 2,71%), Romgaz (SNG, 1,95%), OMV Petrom (SNP, 1,46%), Transgaz (TGN, 1,23%), BRD (BRD, 1,19%), Bank Polski SA (Powszechna Kasa Oszczednosci, 0,49%).

În portofoliul Fondului ING mai sunt alte aproape 50 de acţiuni româneşti şi străine, ca şi obligaţiuni emise de BCR, Raiffeisen Bank, UniCredit Ţiriac Bank, Garanti Bank, Transelectrica (TEL), BERD, BEI, Lloyds TSB Bank, GDF Suez, KBC.

În topul pierderilor urmează fondurile AZT VIITORUL TĂU cu 48 de milioane de lei şi ALICO (21). Evoluţia celorlalte instrumente nu au reuşit decât să reducă pierderile totale ale investiţiilor Fondului ING, până la 16 milioane de lei. Celelalte fonduri au reuşit să-şi păstreze investiţiile pe plus, cu excepţia Fondului Aripi. (vezi fisierul ataşat).

Cu excepţia acţiunilor străine, cam aceleaşi acţiuni se află şi în portofoliile celorlalte fonduri.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) constituiau cea mai mare deţinere de acţiuni potrivit celui mai recent unui raport al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR): aproape 17% din portofoliul total de acţiuni ale fondurilor, în valoare de peste 3,99 miliarde de lei (date din 31 martie).

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) ocupau 10% din deţinerile de acţiuni, iar acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) înseşi – peste 1%.  Este posibil ca, întretimp, proporţiile să se fi schimbat, având în vedere caracterul speculativ al acestui titlu.

Acţiunile mai puţin speculative sau chiar defensive concentrau, la 31 martie, cea mai mare parte din valoarea plasamentelor, dar nu mai mult de 72%: Romgaz (SNG, 14%), OMV Petrom (SNP, 9%), Electrica (EL, 8,2%), Transgaz (TGN, 7,3%), Transelectrica (TEL, 4,7%).

Citeşte şi
Ce fac cu banii de pensii administratorii fondurilor de specialitate. Autorităţile nu pot spune când şi cum vor fi daţi banii

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...