‘Cu toate acestea, comparaţiile la nivel regional indică faptul că România are cel mai scăzut grad de intermediere din regiune (active raportate la PIB), o situaţie similară fiind înregistrată şi în ceea ce priveşte numărul acestor entităţi. Cea mai mare pondere în portofoliul de investiţii al fondurilor de pensii private o au titlurile de stat (65%, decembrie 2016)’, se arată în document.
Potrivit acestuia, randamentele s-au diminuat pentru toate categoriile de investiţii ale fondurilor de pensii, cu excepţia celor plasate la fondurile de investiţii.
‘Contextul macroeconomic caracterizat de rate ale dobânzii reduse poate conduce la asumarea de riscuri suplimentare prin investiţii în active cu randamente mai ridicate, dar şi cu un grad de risc mai mare’, informează BNR.
Conform sursei citate, sectorul financiar nebancar şi-a continuat, într-un ritm moderat, tendinţa de creştere în anul 2016, pe fondul condiţiilor economice favorabile. Ponderea activelor sectorului financiar nebancar în sistemul financiar a crescut la 23,5% în decembrie 2016, în principal datorită avansului înregistrat de fondurile de pensii şi societăţile de asigurare.