Fondurile speculative au pierdut în 2022 la nivel global active în valoare de 125 de miliarde de dolari
Potrivit HFR, investitorii s-au răzgândit anul trecut când a venit vorba să îşi pună banii în fonduri speculative, ceea ce a dus la ieşiri nete de active în valoare de 55 de miliarde de dolari. Aceasta este cea mai mare ieşire de capital cu care s-a confruntat industria fondurilor speculative începând din 2016.
Situaţia din 2022 contrastează dramatic cu cea din 2021, când industria fondurilor speculative a înregistrat intrări nete de capital în valoare de 15 miliarde de dolari.
Inflaţia ridicată, majorările agresive de dobândă ale băncilor centrale şi invadarea Ucrainei de către Rusia au perturbat pieţele mondiale pe parcursul anului trecut, investitorii dintr-o gamă largă de active fiind nevoiţi să facă faţă unui volatilităţii fără precedent în ultimii ani.
De asemenea, anul trecut investitorii au scos active în valoare de 40,4 miliarde de dolari din fondurile speculative care cumpără şi vând acţiuni, aceasta fiind şi strategia care a înregistrat cele mai slabe performanţe, cu pierderi de 112,5 miliarde de dolari.
În pofida performanţelor combinate solide ale fondurilor care fac tranzacţii pe baza indicatorilor macroeconomice, jucătorii instituţionali au scos 15 miliarde de dolari din aceste fonduri, arată datele publicate de Hedge Fund Research (HFR).
Amploarea industriei fondurilor speculative a crescut cu 44 de miliarde de dolari în trimestrul patru al anului trecut, până la 3.830 de miliarde de dolari, a informat HFR.
„Strategiile care şi-au demonstrat capacitatea de a traversa actuala volatilitate extremă de pe piaţă ar putea să atragă capital”, a subliniat preşedintele HFR, Kenneth J. Heinz.