Comisia Europeană va încheita evaluarea la finele lunii septembrie şi aşteaptă o serie de măsuri din partea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) pentru deblocarea plăţilor, au spus reprezentanţii instituţiei, fără să ofere detalii.
Bugetul total al programului este de aproximativ 5,7 miliarde de euro, din care suma de 4,47 miliarde euro provine de la Fondul de Coeziune şi Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 1,09 miliarde euro sunt acoperiţi de la bugetul de stat.
Cei mai importanţi beneficiari ai acestui program sunt CNADNR şi CFR.
Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) Răzvan Cotovelea a declarat luni că programul gestionat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) este suspendat alături de Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) şi cel privind creşterea competitivităţii economice, fiind aşteptată o decizie similară pentru un program de la Ministerul Mediului.
Cotovelea a precizat că, în acest context, presiunea pe bugetul de stat este foarte mare, şi sunt posibile împrumuturi din piaţa bancară pentru susţinerea proiectelor.
Bugetul MTI a fost redus, în urma rectificării, cu 1,25 miliarde lei, la 13,42 miliarde lei, cea mai mare parte a banilor fiind tăiaţi de la cofinanţarea proiectelor cu fonduri externe nerambursabile postaderare, respectiv suma de 1,01 miliarde lei.
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Ioan Silaghi, a prezentat la finele lunii iulie o parte din rezultatele unui controlul de audit realizat pentru perioada 2009-aprilie 2012, precizând că unele aspecte legate de utilizarea fondurilor europene urmau să fie verificate şi de Oficiul European de Luptă Antifraudă.
În total, Comisia Europeană a solicitat corecţii de 141,48 milioane euro bani cheltuiţi care vor fi suportaţi de la bugetul de stat, cheltuieli neeligibile sau plăţi nejustificate, conform datelor comunicate la vremea respectivă de MTI.