Ford a găsit potenţiali cumpărători interesaţi de fabricile sale din Rusia

Compania Ford Motor este pregătită să-şi vândă fabricile inactive din Rusia şi a găsit potenţiali cumpărători interesaţi, a afirmat vineri Steven Armstrong, preşedintele subsidiarei europene a producătorului auto, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 07 iun. 2019, 16:40
Ford a găsit potenţiali cumpărători interesaţi de fabricile sale din Rusia

„Suntem deschişi să discutăm potenţiale vânzări către alte companii. Câteva companii şi-au exprimat interesul”, a declarat Steven Armstrong, în marja Forumului economic de la Sankt Petersburg.

Declaraţia vine după ce, joi, Ford a confirmat că va închide anul viitor o fabrică din Bridgend, Marea Britanie, din cauza scăderii cererii, fiind ameninţate 1.700 de locuri de muncă.

În martie, Ford anunţa că se retrage de pe piaţa auto rusă şi închide cele două mari uzine din ţară (Vsevolozhsk, de lângă Sankt Petersburg, şi Naberezhnye Chelny, din Tatarstan), din cauza performanţelor sub aşteptări din ultimii ani.

Producătorul auto american a informat că va închide până la sfârşitul lunii iunie toate unităţile din Rusia în care produce automobile, din cauza rezultatelor sub aşteptări ale subsidiarei sale ruse, Ford Sollers. În 2011, a fost înfiinţată societatea mixtă Ford Sollers care producea şapte modele la trei fabrici. Astfel, Ford Focus şi Mondeo erau produse la Vsevolozhsk, Explorer, Kuga şi unele modele Transit la Elabuga (în Tatarstan), iar Fiesta şi EcoSport în Naberezhnye Chelny, tot în Tatarstan.

La Elabuga va fi închisă unitatea care produce motoare şi va rămâne deschisă uzina unde se fabrică vehiculele comerciale Ford Transit.

Fabricile din Rusia ale Ford au o capacitate totală de producţie de 360.000 de vehicule pe an.

Ford intenţionează să continue fabricarea şi vânzarea vehiculelor comerciale în Rusia, care era odată a doua mare piaţă auto din Europa şi un magnet pentru investiţiile producătorilor auto din întreaga lume.

Totuşi, în ultimii ani, companiile auto s-au confruntat cu scăderea profiturilor pe fondul încetinirii economiei, al fluctuaţiilor rublei şi al problemelor geopolitice. Toate acestea au dus la scăderea cererii, iar anul trecut fabricile din Rusia au produs 1,56 milioane de maşini, faţă de 1,97 milioane în 2012.

„Decizia reprezintă un pas important spre obiectivul Ford de a-şi îmbunătăţi profitabilitatea şi a avea o afacere mai competitivă pentru acţionarii noştri. Noua structură Ford Sollers sprijină modificarea strategiei Ford pe plan global, de extindere pe segmentul vehiculelor comerciale şi pe acele pieţe care oferă profituri mai bune la capitalul investit”, a afirmat Steven Armstrong, şeful subsidiarei Ford din Europa.

Restructurarea va presupune „costuri excepţionale înainte de taxe de aproximativ 450-550 de milioane de dolari”. Acestea fac parte din costurile de 11 miliarde de dolari anunţate anterior pentru restructurarea operaţiunilor din regiunile neprofitabile, a menţionat producătorul auto american.

În urmă cu trei ani, Ford s-a retras din Japonia şi Indonezia, pentru a-şi reduce pierderile.

Ieşirea Ford de pe piaţa rusă vine la patru ani după ce rivala americană General Motors s-a retras din Rusia.

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajaţi şi 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford este prezent şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi......
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea ...