Ford a prezentat al doilea nou model care va fi produs la uzina din Craiova: E-Tourneo Courier

Ford a prezentat astăzi electricul E-Tourneo Courier, model care se va adăuga lui E-Transit Courier în portofoliul uzinei de la Craiova. Ambele vor avea și versiuni cu motoare termice.
Robert Stan - lun, 15 mai 2023, 16:30
Ford a prezentat al doilea nou model care va fi produs la uzina din Craiova: E-Tourneo Courier

Conform oficialilor Ford, noul E-Tourneo Courier este „construit pentru aventură și pregătit pentru orice scenariu”, fiind un vehicul polivalent cu cinci locuri și design inspirat de cel al SUV-urilor, care oferă spațiu generos pentru pasageri și pentru bunurile lor, totul într-o caroserie compactă.

Cel mai nou model al familiei Tourneo utilizează un sistem de propulsie electric, completat de o gamă largă de experiențe digitale și funcții conectate pentru a transforma proprietatea acestui vehicul electric într-una atractivă și accesibilă, capabilă să actualizeze software-ul over-the-air pentru a îmbunătăți produsul în timp.

„Noile modele precum E‑Tourneo Courier reprezintă viitorul Ford în Europa – electrice, plăcute de condus și alimentate de o nevoie neliniștită de aventură. Noul nostru vehicul polivalent complet electric este cea mai recentă demonstrație a eforturilor noastre globale în care am investit mai multe miliarde de dolari pentru a crește producția de vehicule electrice și de a livra vehicule conectate pentru clienții noștri”, a declarat Martin Sander, manager general al Ford Model e, Europa.

E-Tourneo Courier este unul dintre cele zece vehicule complet electrice pe care Ford s-a angajat să le introducă în Europa până în 2024, deoarece vizează zero emisii pentru toate vânzările de vehicule din regiune până în 2035. Compania investește 50 de miliarde de dolari la nivel global până în 2026 pentru a atinge obiectivul de a produce peste 2 milioane de vehicule electrice până la sfârșitul acelui an.

Este important de notat că varianta cu motor termic EcoBoost va intra în producție la Craiova încă din acest an, modelul putând fi comandat începând cu vara lui 2023, iar livrările fiind programate pentru finalul anului. Varianta 100% electrică, E-Tourneo Courier, va ajunge la clienți în 2024.

Varianta pentru persoane a Transit Courier

Modelul E-Tourneo Courier nu este altceva decât varianta destinată transportului de persoane a modelului utilitar Transit Courier. Ambele fac parte din familia Ford Courier și împart platforma tehnică și majoritatea componentelor.

Conform oficialilor Ford, noul E-Tourneo Courier a fost dezvoltat pentru a oferi un concept practic și spațios, într-un pachet manevrabil și compact. Partea din față este tipică modelelor electrice și integrează o bară luminoasă cu aspect futurist, pe toată lățimea mașinii și o grilă cromată cu „diamante” Ford.

„Am proiectat E-Tourneo Courier pentru a permite clienților să obțină maximum de polivalență în utilizarea zilnică – indiferent că mașina este încărcată pentru aventură alături de familie sau pentru a căra materialele necesare unei lucrări, cu toate scaunele spate rabatate. Designul inspirat de SUV-uri este robust la exterior și spațios în interior, în timp ce detaliile moderne tipice EV-urilor adaugă exclusivitate și anunță în mod clar E‑Tourneo Courier ca parte a revoluției electrice Ford”, a declarat Amko Leenarts, director de design Ford, Europa.

Vehiculul polivalent, 100% electric, este dezvoltat pentru a transporta cinci adulți și bagajele lor dar are și cu un caracter practic, integrând o banchetă spate fracționabilă 60% – 40% și cu un spațiu pentru bagaje mai mare cu 44% față de vechiul Tourneo Courier. Pasagerii beneficiază, de asemenea, de spațiu îmbunătățit la nivelul umerilor și al capului, precum și de o gamă de opțiuni inteligente pentru depozitare, inclusiv o consolă centrală configurabilă, un portbagaj ascuns și un compartiment de 44 de litri sub capota față.

Experiențele digitale la bord sunt centrate în jurul spectaculosului panou de instrumente denumit „Digiboard”, care integrează un instrumentar digital, dar și sistemul multimedia SYNC 4, controlat prin intermediul ecranului tactil de 12 inchi. Șoferul dispune de integrare wireless Android Auto și Apple CarPlay, precum și de un suport de încărcare wireless a telefonului. Actualizările over-the-air pot îmbunătăți funcționalitatea în timp, fără a fi nevoie să vizitați un dealer.

E-Tourneo Courier este disponibil cu o gamă de versiuni elegante, inclusiv Active cu plafon vopsit diferit de restul caroseriei, protecții suplimentare pentru pasajele roții, bare de acoperiș și cusături unice pentru scaune.

Electricul E-Tourneo Courier – din 2024, termicul Tourneo Courier, încă din acest an

Călătoriile rafinate, complet electrice, sunt posibile mulțumită motorului de 100 kW (136 CP) al lui E-Tourneo Courier, care beneficiază de tehnologia One-Pedal, ceea ce face condusul mai simplu, mai eficient și mai plăcut. Cea mai cuprinzătoare suită de sisteme avansate de asistență a șoferului din clasă ajută, de asemenea, să ușureze conducerea zilnică și călătoriile mai lungi, iar șoferii pot alege dintre modurile de conducere Normal, Eco și Slippery.

Vehiculul oferă atât opțiuni de încărcare de 11 kW AC, cât și 100 kW DC, iar gestionarea încărcării este mai facilă grație aplicației Ford Pass, de unde se poate administra și programa încărcarea după nevoile fiecăruia. O încărcare obișnuită la AC, de la 10 la 100%, durează 5,7 ore. Software-ul Ford și BlueOval Charge Network – care urmează să includă 500.000 de stații de încărcare până în 2024 – facilitează, de asemenea, încărcarea publică, permițând clienților să adauge o autonomie de 87 km în doar 10 minute de la un încărcător rapid de curent continuu și să încarce de la 10-80% în sub 35 de minute, atunci când este nevoie de reîncărcare departe de casă.

E-Tourneo Courier va fi produs în fabrica Ford Otosan din Craiova, România, din a doua jumătate a anului 2024, alături de varianta sa pentru mărfuri, E-Transit Courier și de crossover-ul Puma. Acesta din urmă, ca și familia de vehicule Courier, va avea atât versiuni cu motor termic cât și complet electrică.

Varianta Tourneo Courier cu motor turbo, EcoBoost, de 125 CP și cilindree de 1.0 litri intră în producție în 2023, ca și variante cu motor termic a vehiculului comercial Transit Courier.

Citește și:
– Ford Otosan angajează 1.300 de oameni la fabrica sa din Craiova
– Primul produs Ford Otosan al uzinei din Craiova, Transit Courier, va avea atât motoare pe benzină cât și diesel. Varianta electrică debutează în 2024
– Güven Özyurt (Ford Otosan): Compania noastră va produce 900.000 de vehicule în 2025, aproape o treime venind de la Craiova

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...