‘Pentru a asigura competitivitatea uzinei din Craiova şi pentru a avea control asupra costurilor operaţionale, Ford România a anunţat în luna noiembrie a anului trecut un program de încetare voluntară a relaţiilor de muncă, împreună cu un program de concediere pe motive economice, care a vizat aproximativ 680 de posturi. Peste 490 de angajaţi ai uzinei Ford Craiova au aplicat pentru programul de încetare voluntară a relaţiilor de muncă, iar cererile acestora au fost acceptate de către conducerea companiei noastre. Pentru a atinge ţinta de reducere de personal pentru 680 de posturi, Ford România a demarat încă de anul trecut un proces de consultări cu sindicatele. Ca urmare, confirmăm faptul că Ford România şi sindicatele au ajuns la o înţelegere cu privire la implementarea unui program de lucru redus la fabrica din Craiova, ceea ce permite companiei noastre să evite concedierea a aproximativ 170 de persoane’, a declarat, vineri, Ana-Maria Timiş, purtătorul de cuvânt al Ford România.
Potrivit acesteia, prin respectivele măsuri se urmăreşte folosirea optimă a forţei de muncă din fabrica de la Craiova şi îndeplinirea condiţiilor actuale de producţie şi cele preconizate, în timp ce Ford continuă să caute oportunităţi pentru producerea unui al doilea autovehicul la Craiova, scrie Agerpres.
Ford România a demarat producţia la fabrica din Craiova în 2012, odată cu lansarea modelului B-Max care este primul produs al acestei fabrici şi prima maşină fabricată în România de 5 stele EuroNCAP. Ford a început producţia de motoare la uzina de la Craiova în mai 2012, cu EcoBoost de un litru, urmat în aprilie 2013 de EcoBoost de 1,5 litri, iar compania anunţa în martie 2014 că producea la Craiova aproximativ 1.000 de motoare pe zi, din ambele categorii. La secţia de motoare lucrau aproximativ 1.000 de angajaţi în două schimburi.
Aproape 500 de angajaţi ai fabricii Ford din Craiova s-au înscris în noiembrie şi decembrie 2014 pe lista de plecări voluntare după ce anul trecut conducerea companiei a anunţat că trebuie să renunţe la 680 de angajaţi din cauza scăderii pieţei auto din Europa. O parte dintre cei care s-au înscris pe această lista şi-au încheiat contractele de muncă la sfârşitul lunii decembrie 2014, alţii până la sfârşitul lunii ianuarie 2015, iar altă parte în luna februarie.
În raportul public anual pe 2013, Curtea de Conturi arată că Ford Motor Company, cumpărătorul fabricii de automobile din Craiova, nu a respectat clauzele privind integrarea producţiei de minimum 60% până la sfârşitul celui de-al patrulea an de la data finalizării şi realizarea unui volum de producţie de 60.000 de automobile, până la data de 31.12.2012. În contractul de privatizare nu au fost prevăzute sancţiuni pentru cumpărător pentru nerealizarea acestei obligaţii.
Potrivit Ford România, începând cu anul 2008 când a fost preluata uzina, Ford a transformat uzina din Craiova într-una dintre cele mai moderne facilităţi de producţie din Europa, investind peste 1 miliard de euro în tehnologii avansate ce permit fabricii să construiască modele inovatoare precum Ford B-MAX şi motorul de 1,0 litri EcoBoost, câştigător al premiului Motorul Internaţional al Anului 2014, pentru a treia oară consecutiv.