Al doilea mare producător auto american intenţionează acum ca, până în 2022, să-şi reducă costurile cu 25,5 miliarde de dolari, faţă de reduceri de 14 miliarde de dolari anunţate în toamnă.
Directorul general al Ford, Jim Hackett, le-a spus investitorilor că firma va trece printr-un proces ”de refocalizare profundă” a operaţiilor şi ar putea renunţa la unele afaceri neprofitabile.
”Vom face necesarele restructurări şi vom lua măsuri decisive. Vom aloca bani către partea sănătoasă a afacerii noastre şi vom renunţa la operaţiunile marginale”, a adăugat Hackett.
Ford se aşteaptă până în 2020 la o marjă de profit de 8% pe plan global şi de aproximativ 10% în America de Nord.
Acţiunile companiei au urcat miercuri la Bursa de la New York cu 2,6%, la 11,40 dolari.
Răspunzând creşterii preferinţei consumatorilor pentru SUV-uri şi camionete, Ford a anunţat că intenţionează să reducă portofoliul de maşini din America de Nord la doar două modele: Mustang, care luna aceasta împlineşte 50 de ani de la debut, şi noul compact crossover numit Focus Active, care va fi lansat din 2019.
”Ford nu va investi în noile generaţii ale sedanurilor Ford pentru America de Nord, inclusiv modelul de mărime medie Fusion şi modelul Taurus”, se arată în comunicatul companiei.
Ford a raportat un profit peste aşteptări în primul trimestru din 2018 şi o creştere de 7% a veniturilor.
În primele trei luni din acest an, profitul net a urcat la 1,74 miliarde de dolari, sau 0,43 dolari per titlu, faţă de 1,6 miliarde de dolari, sau 0,40 dolari pe acţiune, în perioada similară din 2017. Analiştii se aşteptau la un câştig de 0,41 dolari per titlu.
În pofida majorării profitului, marja de profit a Ford a scăzut la 5,2% în primul trimestru din 2018, de la 6,4% în perioada similară din 2017.
Joe Hinrichs, preşedintele operaţiunilor globale, a anunţat că Ford intenţionează să producă un nou model la fabrica sa din Hermosillo, Mexic, atunci când va renunţa la producţia sedanului Fusion. De asemenea, în Mexic va fi produs un nou vehicul electric alimentat de baterii.
Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajaţi şi 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford, este prezent şi pe piaţa din România.