Ford ar putea produce un nou model la Craiova
“Compania Ford a menționat în repetate rânduri că își pastreaza angajamentul privind investiţia sa din România şi că fabrica din Craiova are un viitor solid. În acelaşi timp, am precizat că se caută oportunităţi de a introduce noi produse la Craiova, însă în acest moment nu avem nimic nou de adăugat”, a declarat Ana-Maria Timiș, director de comunicare al Ford România, conform gds.ro.
Ovidiu Cioroianu, lider sindical Ford, a declarat că :”Probabil Ford va anunţa intenţia şi oportunitatea de a produce modelul EcoSport din a doua parte a anului 2017 la Craiova. Încă nu s-a decis dacă se produce la Craiova sau nu, dar acum se fac primele diligențe”.
Potrivit unor surse, discuțiile dintre oficialii Ford și premier ar putea fi continuate pentru că producătorul auto ar avea nevoie de infrastructură rutieră solidă și pentru un eventual sprijin financiar. Potrivit acelorași surse, nu este exclus ca Ford să solicite un nou ajutor de stat pentru a implementa în uzina craioveană un al doilea model din gama Ford.
EcoSport este un mic SUV din gama Ford, inițial produs în India, dar care a fost testat pe piața europeană, pentru a se vedea dacă există cerere. Oficialii Ford Europa spuneau, în urmă cu doi ani, la lansarea EcoSport la Frankfurt (Germania) că dacă modelul va avea succes pe piața europeană, atunci ar putea fi fabricat și în România.
Ford România a demarat producţia la fabrica din Craiova în 2012, odată cu lansarea modelului B-Max care este primul produs al acestei fabrici şi prima maşină fabricată în România de 5 stele EuroNCAP. Ford a început producţia de motoare la uzina de la Craiova în mai 2012, cu EcoBoost de un litru, urmat în aprilie 2013 de EcoBoost de 1,5 litri, iar compania anunţa în martie 2014 că producea la Craiova aproximativ 1.000 de motoare pe zi, din ambele categorii. La secţia de motoare lucrau aproximativ 1.000 de angajaţi în două schimburi.
Aproape 500 de angajaţi ai fabricii Ford din Craiova s-au înscris în noiembrie şi decembrie 2014 pe lista de plecări voluntare după ce anul trecut conducerea companiei a anunţat că trebuie să renunţe la 680 de angajaţi din cauza scăderii pieţei auto din Europa. O parte dintre cei care s-au înscris pe această lista şi-au încheiat contractele de muncă la sfârşitul lunii decembrie 2014, alţii până la sfârşitul lunii ianuarie 2015, iar altă parte în luna februarie.
În raportul public anual pe 2013, Curtea de Conturi arată că Ford Motor Company, cumpărătorul fabricii de automobile din Craiova, nu a respectat clauzele privind integrarea producţiei de minimum 60% până la sfârşitul celui de-al patrulea an de la data finalizării şi realizarea unui volum de producţie de 60.000 de automobile, până la data de 31.12.2012. În contractul de privatizare nu au fost prevăzute sancţiuni pentru cumpărător pentru nerealizarea acestei obligaţii.
Potrivit Ford România, începând cu anul 2008 când a fost preluata uzina, Ford a transformat uzina din Craiova într-una dintre cele mai moderne facilităţi de producţie din Europa, investind peste 1 miliard de euro în tehnologii avansate ce permit fabricii să construiască modele inovatoare precum Ford B-MAX şi motorul de 1,0 litri EcoBoost, câştigător al premiului Motorul Internaţional al Anului 2014, pentru a treia oară consecutiv.