Ford: lansăm prima maşină autonomă, fără volan şi pedale, în următorii cinci ani

Economica.net
17 08. 2016
2016_ford_mondeo_titanium_has_grille_which_modified_in_minor__51137000

Ford are în vizor, pentru început, flotele auto ale furnizorilor de servicii de „ride sharing”, precum Uber, şi companiile care livrează colete, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Automobilul autonom va fi atractiv mai ales pentru operatorii de flote comerciale care doresc să taie cheltuielile cu şoferii, cred directorii Ford.

În primă fază, astfel de maşini vor circula doar în oraşele care îşi vor dota infrastructura rutieră cu zone gândite astfel încât să favorizeze autovehiculele autonome.

Ford a mai anunţat, marţi, că a preluat compania israeliană de machine learning SAIPS şi că a investit 75 de milioane de dolari în Velodyne, un dezvoltator de senzori pe laser din California. Ambele investiţii vor contribui la dezvoltarea proiectului de maşini autonome al Ford: maşinile ar trebui să inveţe să recunoască obiecte din împrejurimi şi să navigheze prin trafic. De remarcat că Velodyne a mai atras recent o investiţie din partea gigantului Baidu, cel mai mare motor de căutare online din China.

Atât companii mai vechi din industria auto, cât şi startup-uri din Silicon Valley, încearcă să ajungă primele pe piaţă cu o tehnologie complet funcţională de nagivare autonomă a maşinilor.

Automobilul fără şofer şi-a atras însă critici în această vară, după ce în luna mai o maşină electrică Tesla care naviga pe auto-pilot a fost implicată într-un accident rutier mortal. Există importante semne de întrebare privind felul în care ar trebui reglementate maşinile fără şofer şi cine ar fi responsabil de accidente.

General Motors a investit în acest an 500 de milioane de dolari în Lyft, principalul rival al Uber în SUA. Lyft va demara în scurt timp testele cu o flotă de taxiuri electrice Chevrolet Bolt fără şofer. General Motors pregăteşte şi aplicaţia SuperCruise, similară autopilotului Tesla pentru navigare pe autostradă. Grupul, care deţine mărci precum Chevrolet şi Opel, a cumpărat în acest an startupul Cruise Automation.

Toyota, Nissan şi Volkswagen încearcă de asemenea să aducă maşina autonomă pe drumuri publice. Nissan vrea să lanseze în următorii cinci ani nu mai puţin de 10 modele echipate cu diverse funcţii de navigaţie fără şofer, de la autopilot pentru autostradă până la autonomie totală. Tesla, care a lansat anul trecut sistemul de autopilot pentru autostrăzi, susţine că va fi prima companie care va livra o maşină complet autonomă, fără să fi precizat însă o dată exactă. Alphabet, compania-mamă a Google, a anunţat recent un parteneriat cu Fiat Chrysler pentru testarea de dubiţe echipate cu tehnologie de navigaţie autonomă.

Directorul general al Ford, Mark Fields, a declarat pentru WSJ că maşina fără şofer a companiei nu va fi disponibilă pentru clienţi particulari decât spre sfârşitul deceniului.

„Am lucrat mult la reducerea costului componentelor tehnice, însă se prefigurează a fi un vehicul relativ scump”, a afirmat el.

Ford refuză să precizeze dacă va opera şi o flotă proprie de taxiuri robotizate. Unul dintre obiectivele companiei este să ajungă la consumatori care trăiesc în oraşe mari, cu trafic congestionat, şi aleg să nu conducă sau să nu deţină o maşină personală.