Producătorii auto susţin că Takata a ascuns informaţiile referitoare la airbaguri. Ei se luptă cu plângerile consumatorilor, care pretind că firmele auto ştiau de dispozitivele defecte.
Autorităţile susţin că airbagurile defecte de la Takata au provocat pe plan mondial moartea a 17 persoane şi rănirea a sute de persoane. Recent, Departamentul Transporturilor din SUA a anunţat că va face presiuni asupra industriei auto pentru a accelera ritmul înlocuirii airbagurilor defecte de la Takata.
„Ford şi alţi producători auto nu ar fi achiziţionat aceste sisteme de airbaguri de la Takata dacă li s-ar fi comunicat rezultate experimentale corecte şi precise”, se arată în plângerea înaintată de grupul american. „Dacă Ford ar fi fost în posesia unor date şi informaţii corecte şi precise, ar fi insistat ca problemele să fie rezolvate înainte de instalarea airbagurilor în vehiculele Ford sau ar fi refuzat să le achiziţioneze pentru a fi instalate în acele vehicule”, conform documentului.
Nissan şi BMW au prezentat argumente similare în plângerile depuse la Tribunalul federal din Miami (SUA).
Noile acţiuni împotriva Takata vin într-un moment dificil pentru compania niponă. Agenţia de presă Kyodo anunţa la 1 martie că Takata ar putea intra în faliment după ce va separa diviziile viabile într-o nouă companie.
Problemele de la Takata au forţat companiile să iniţieze cea mai mare rechemare în service din istoria industriei auto.