Odată cu anunțul acestui nou plan de organizare în Europa, oficialii Ford au menționat că iau măsuri pentru a-și restructura afacerile, „creând o structură de costuri mai suplă și mai competitivă”. Planul implică și „eliminarea a 3.800 de locuri de muncă în următorii trei ani”.
În opinia celor de la Ford, planul va permite „un viitor pentru companie în Europa definit printr-o nouă gamă de vehicule emblematice inspirate din moștenirea americană a Ford și diferențiate prin software și servicii. Strategia de a oferi o flotă complet electrică în Europa până în 2035 rămâne neschimbată. Producția primului vehicul electric pentru pasageri Ford construit în Europa urmează să înceapă în cursul acestui an”.
Aproximativ 2.300 dintre locurile de muncă desfiinţate sunt aferente fabricilor din Koln şi Aachen (Germania), 1.300 în Marea Britanie şi 200 în alte regiuni din Europa. Ford intenţionează să îndeplinească acest obiectiv prin programe de plecări voluntare.
Compania americană va păstra în Europa aproximativ 3.400 de ingineri care vor ajuta la producerea maşinilor pe baza tehnologiei de bază oferite de omologii lor din SUA şi o vor adapta la nevoilor clienţilor din Europa, a anunţat Martin Sander, şeful diviziei europene de vehicule electrice şi directorul Ford Germania.
„Este necesară o activitate semnificativ mai scăzută la actualele sisteme de propulsie faţă de cele folosite la motoarele pe combustie. Ne îndreptăm spre o lume cu mai puţine platforme globale, unde este necesară mai puţină muncă pe segmentul de inginerie. De aceea trebuie să facem ajustări”, a declarat oficialul.
Nu s-a schimbat nimic în privinţa strategiei de electrificare a Ford, a dat asigurări Sander. Producătorul auto american s-a angajat ca până în 2035 să vândă în Europa exclusiv automobile electrice, iar până în 2024 ar urma să fie lansate trei noi automobile electrice şi patru noi vehicule comerciale electrice, pe piaţa europeană.
Ford ar urma să lanseze anul acesta primul său vehicul electric în Europa produs pe platforma MEB a Volkswagen la uzina din Koln şi ia în considerare aducerea unei platforme Ford în Europa, posibil la fabrica sa din Valencia, a declarat Sander.
„Pregătim compania pentru a concura şi a câştiga într-o regiune care se confruntă cu turbulenţe economice şi geopolitice fără precedent”, a continuat Martin Sander.
Producătorul auto american trebuie să fie „agresiv” în privinţa îmbunătăţirii calităţii şi structurii costurilor în Europa şi Statele Unite, afirma recent directorul general al Ford, Jim Farley, la prezentarea rezultatelor financiare, în timp ce directorul financiar John Lawle spunea că productivitatea inginerilor Ford în Europa este cu 25% – 30% mai redusă decât ar trebui să fie.
Pe 15 februarie, Farley şi Lawler ar urma să ia cuvântul la o conferinţă care se desfăşoară la New York, dedicată modului în care compania îşi revizuieşte operaţiunile pentru a stimula creşterea.
Din fericire pentru România, vânzarea uzinei de la Craiova către compania turcă Ford Otosan elimină posibilitatea unor disponibilizări ca urmare a acestui plan. Totodată însă, deși nu există date certe, efecte ar putea exista la Compania Națională de Vânzări (CNV) a Ford de la București, unitate aflată în subordinea Ford of Europe.
Forţa de muncă pe care Ford o are în Europa a fost afectată de un val de disponibilizări în 2019 şi 2020, în contextul în care producătorul auto a vrut să ajungă la o marjă operaţională de 6% în Europa, un obiectiv care a fost dejucat de pandemia de coronavirus, astfel că în primele nouă luni ale anului trecut Ford a realizat în Europa o marjă de profit brut de doar 2,2% din vânzări.
Subsidiara Ford din Europa produce, vinde şi oferă servicii pentru brandul Ford de vehicule în 50 de pieţe, având aproximativ 45.000 de angajaţi la propriile sale facilităţi şi la societăţile mixte, conform informaţiilor postate pe site-ul companiei.
Citește și:
– Angajații Ford din Germania vor fi anunțați pe 14 februarie în legătură cu negocierile privind concedierile
– Profitul trimestrial al Ford a scăzut cu 90%. Compania avertizează că vor urma noi reduceri de costuri
– Sindicatul IG Metall amenință Ford cu acțiuni care ar avea un impact „nu doar în Germania, ci în toată Europa”