Noul acord salarial publicat marţi pune capăt mai multor luni de speculaţii potrivit cărora Ford ar putea transfera producţia noului Fiesta la uzina sa din România, unde 3.600 de angajaţi asamblează deja modelul B-Max la Craiova.
Ford a precizat că managementul şi angajaţii de la Koln au ajuns la un acord care prevede eliminarea turei de noapte, creşterea flexibilităţii programului de muncă şi diminuarea producţiei atribuită furnizorilor, ceea ce ar permite realizarea unor economii estimate la 400 milioane de dolari între 2017 şi 2021.
‘Acest acord va face uzina mai eficientă, ceea ce va asigura competitivitatea producţiei noii generaţii de Fiesta la nivel global’, a informat Ford, într-un comunicat.
Compania speră că măsurile aplicate la uzina din Koln, unde se produce modelul Fiesta hatchback, îi vor permite să readucă pe profit în 2015 operaţiunile sale din Europa, operaţiuni care, începând din 2011, sunt pe pierdere.
Costurile cu mâna de lucru în industria manufacturieră din Germania erau în 2012 de 36,98 euro/oră per angajat, comparativ cu 29,56 euro în Japonia, 25,87 euro în SUA şi 3,78 euro în România, potrivit institutului economic IW.
Ford a închis deja două uzine din Marea Britanie în 2013 şi, la finele acestui an, vrea să facă acelaşi lucru şi cu uzina de la Genk, Belgia, ceea ce înseamnă eliminarea a 5.700 de locuri de muncă în total.
Constructorul american are de gând să lanseze 25 de vehicule noi sau îmbunătăţite până în 2017 şi, de asemenea, intenţionează să lanseze versiuni premium ale actualelor modele.
Ford a demarat producţia la fabrica din Craiova în 2012, odată cu lansarea modelului B-Max, primul produs al acestei unităţi şi prima maşină românească de 5 stele EuroNCAP.
Tot în 2012, Ford a început să producă la Craiova şi motorul EcoBoost. În luna martie a acestui an, Ford a fabricat la uzina de la Craiova motorul EcoBoost cu numărul 250.000.