Gerhard Gribkowsky, fost înalt funcţionar la banca germană de stat BayernLB, a recunoscut, miercuri, în faţa instanţei, că a primit 44 de milioane de dolari mită de la Bernie Ecclestone pentru a convinge instituţia la care era angajat să accepte vânzarea cotei de 48 la sută din drepturile comerciale ale Formulei 1 deţinute către fondul de investiţii britanic CVC Partners.
„Este adevărat în esenţă”, a declarat Gribkowsky, în faţa completului de judecată, cu privire la acuzaţiile potrivit cărora a încasat 44 de milioane de dolari din partea lui Bernie Ecclestone în 2006 şi 2007 pentru că a aranjat vânzarea cotei de acţiuni aflate în proprietatea băncii germane.
În replică, Ecclestone spune că fostul şef al Diviziei Risc a băncii germane urmăreşte să-şi reducă pedeapsa prin mărturia sa. „Cred că spune aşa gândindu-se că poate o să primească şapte ani în loc de 14. Bietul de el este distrus de 18 luni. Ar fi spus orice ca să se salveze. O să facă închisoare orice s-ar întâmpla”, a declarat Ecclestone pentru The Daily Telegraph, menţionând totodată că se gândeşte să-l dea în judecată pe fostul bancher.
Sursa citată notează că mărturia lui Gribkowsky ar putea să-l afecteze pe Ecclestone, care, deşi nu a fost acuzat în acest caz, a rămas „suspect” pentru justiţia germană. Cel mai important om din Formula 1 a compărut în procesul lui Gribkowsky ca martor, în noiembrie 2011. În faţa judecătorului, Ecclestone a recunoscut că i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mită, ci pentru că bancherul l-ar fi şantajat cu false dezvăluiri către fiscul britanic privind neplata unor taxe.
Acum, scrie The Daily Telegraph, declaraţia lui Gribkowsky ar putea să-i pună pe procurorii din Munchen pe urmele lui Ecclestone. Însă surse apropiate acestui dosar susţin că autorităţile germane ar urmări mai degrabă încheierea unei înţelegeri financiare decât un lung şi costisitor proces cu omul de afaceri britanic în vârstă de 81 de ani.
Judecat pentru corupţie, abuz de încredere şi evaziune fiscală, Gribkowsky a fost arestat în ianuarie 2011 şi procesul său de la Înalta Curte din Munchen a început în octombrie trecut.
Recunoscându-şi vinovăţia, fostul şef al Diviziei Risc va primi o reducere a pedespei maxime de la 15 la nouă ani de închisoare. Sentinţa ar putea fi pronunţată miercurea viitoare.
BayernLB a intrat în posesia acţiunilor după falimentul din 2002 al grupului media patronat de Leo Kirch, care deţinea drepturile comerciale ale Marelui Circ. Banca a încercat să vândă acţiunile la cel mai bun preţ pentru a recupera cât mai mult din suma cu care a creditat grupul Kirch. Valoarea tranzacţiei cu CVC Partners, finalizată în noiembrie 2005, a fost de 839 de milioane de dolari.