Marţi, 30 iunie, a intrat în vigoare Ordinul ANOFM nr. 491/2020 pentru modificarea anexei nr. 3 la Ordinul președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă nr. 457/2020 privind aprobarea modelului documentelor prevăzute de art. II alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative. Textul integral al acestui act normativ, aşa cum a fost publicat în Monitorul Oficial, poate fi consultat la acest link.
Economica.net vă aminteşte că începând cu data de 1 iunie 2020, statul decontează angajatorilor, pe o perioadă de trei luni, 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat de salariaţii care au fost în şomaj tehnic pentru cel puţin 15 zile în perioada stării de urgenţă sau a stării de alertă, din cauza pandemiei de Covid-19, şi care şi-au reluat activitatea, potrivit OUG nr. 92 din 2020.
Suma maximă decontată de stat per salariat vizat de OUG nr. 92 din 2020 este de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările ulterioare.
Ca să primească aceşti bani de la stat, angajatorii au obligaţia să menţină raporturile de muncă ale salariaților vizaţi de această măsură până la 31 decembrie 2020, cu excepţia lucrătorilor sezonieri şi a situaţiei în care încetarea contractului individual de muncă intervine din motive neimputabile angajatorului.
Banii li se decontează angajatorilor din bugetul asigurarilor pentru şomaj.
Guvernul estimează că va deconta contravaloarea a 41,5% din salariu pentru aproximativ 750.000 de oameni, se arată în Planul Naţional de Investiții și Relansare Economică, Guvernul României, lansat miercuri, 1 iulie, de Executiv.
Temeiul legal:
Art. I. din OUG nr 92 din 2020:
(1) Începând cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai căror angajați au beneficiat de prevederile art. XI alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, precum și angajatorii ai căror angajați au avut contractele individuale de muncă suspendate în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și nu au beneficiat de prevederile art. XI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, în perioada stării de urgenţă sau alertă, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, de decontarea unei părţi din salariu, suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările ulterioare.
(2) Angajatorii prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă până la data de 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri.
Cum primesc banii
Angajatorii suportă integral contravaloarea salariilor angajaţilor care beneficiază de prevederile Ordonanţei de urgență nr. 92/2020 și ulterior, începând cu data de întâi până la data de 25 a lunii următoare perioadei de raportare căreia îi sunt aferente veniturile, depun, prin mijloace electronice, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau a municipiului Bucureşti, în raza cărora îşi au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere şi de lista persoanelor pentru care cer decontarea în procent de 41,5% a salariilor de bază brute, asumată de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului aprobat prin Ordinul președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă nr 491 din 2020.
Decontarea sumelor acordate se face în cel mult 10 zile de la depunerea documentelor, prin virament în conturile deschise de angajatori la băncile comerciale, și numai după verificarea îndeplinirii obligațiilor declarative și de plată aferente salariilor pentru care se suportă cota de 41,5%.
Economica.net vă aminteşte că modelul cererii şi al declaraţiei pe care trebuie să le completeze angajatorii sunt reglementate prin Ordinul ANFOM nr. 457 din 2020, în Anexa nr. 1, respectiv Anexa nr. 2, pe care le găsiţi la acest link.
Noul model al formularului care conţine lista oamenilor pentru angajatorii cer decontarea sumei corespunzătoare procentului de 41,5% din salariile de bază este prevăzut în Anexa Ordinului ANOFM nr. 491/2020, publicat în Monitorul Oficial la data de 30 iunie.
Cum se completează tabelul cu lista lista oamenilor pentru angajatorii cer decontarea sumei corespunzătoare procentului de 41,5% din salariile de bază
Lista se completează pentru fiecare lună în parte, în cazul contribuabililor care declară trimestrial obligațiile fiscale aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor (spre exemplu, în cazul în care se solicită decontarea pentru lunile iulie și august din cadrul trimestrului III, se completează câte o listă pentru fiecare lună).
Coloana „Numărul orelor lucrătoare din lună” se completează cu numărul orelor lucrătoare din luna pentru care se solicită decontarea sumei prevăzute de art. I alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2020, corespunzător duratei muncii prevăzute în contractul individual de muncă, în cazul salariaților, respectiv convenția individuală de muncă, în cazul membrilor cooperatori.
Coloana „Numărul de zile de suspendare a contractului individual de muncă/convenției individuale de muncă în perioada stării de urgență/stării de alertă” se completează astfel:
Coloana „Numărul de ore efectiv lucrate” se completează cu numărul de ore efectiv lucrate în luna pentru care se solicită decontarea sumei prevăzute de art. I alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2020, inclusiv orele aferente concediului de odihnă efectuat.
Coloana „Suma solicitată” se completează cu 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările și completările ulterioare.