Fornetti a fost cumpărat de un gigant elveţian

Economica.net
05 08. 2015
fornetti_56676943_47132600

Fornetti, cel mai mare lanţ de patiserii de pe piaţa din România a fost cumpărat de un grup elveţian cu afaceri de cinci miliarde de euro, a anunţat Sebastian Goodinggal, noul director general al Fornetti, într-o conferinţă de presă ce a avut loc în Ungaria. 

Proprietarul a decis vânzarea lanţului de patiserii deoarece Fornetti a atins limitele de creştere. 

Anunţul vine la două luni de la ieşirea Fornetti România din insolvenţă. În iunie, oficiali ai Fornetti România declarau că anul 2015 arată un trend pozitiv, cu o creștere a vânzărilor de până la 15%, cu 70 de magazine deschise și noi investiții în modernizarea magazinelor. 

Fornetti anunţa la începutul acestui an că în 2014 a realizat profit, după vânzări care au depăşit nivelul de 100 milioane lei. 

Compania are peste 400 de angajaţi şi a intrat în insolvenţă la finele anului 2011.

Fornetti România, cu sediul în Timişoara, a fost înfiinţată în anul 2001 prin intermediul unui parteneriat cu Fornetti Kft. din Ungaria. Compania a devenit master-francizor pentru această marcă în România, după ce iniţial a avut activităţi de distribuţie a produselor de patiserie. Firma are o fabrică în apropiere de Timişoara.

Cine este grupul Arytza

Grupul a fost fondat din fuziunea companiilor IAWS Group plc şi Hiestand Holdings AG, şi este una dintre cele mari companii care activează în domeniul produselor de panifcaţie congelate, cu activităţi în America de Nord, America de Sud, Asia, Europa, Australia şi Noua Zeelandă. 

Grupul a realizat venituri de 2,83 miliarde de euro în cele trei trimestre, încheiate la 30 aprilie 2015. În 2014, grupul a realizat venituri de 4,8 miliarde de euro. 

Fornetti în cifre

2001 – intră pe piaţa românească, fiind, practic o extindere a activităţii unei companii din Ungaria, Fornetti kft. Activitatea sa de bază era producerea şi desfacerea produselor de panificaţie semipreparate, congelate.

2007 – reprezentaţii companiei anunţau ca au primit circa 900 de cereri de parteneriate, dar că limitele impuse de reţeaua de distribuţie şi transport, ca şi problemele de susţinere a producţiei pentru atâtea centre, îi determină să trieze puternic cererile. Astfel, potrivit datelor oferite de companie, la acel moment, Fornetti lucra cu doar …. 600 de unităţi.

2008 – Fornetti raportează o cifră de afaceri de 39 de milioane de euro şi plănuieşte ridicarea unor linii propriii de producţie.

2008 – Zoltan Panczel, „părintele francizei din România” se retrage de la conducerea companiei

2009 – cifră de afaceri în scadere – doar 21 de milioane de euro, pe fondul unei pieţe în schimbare. Pe de o parte se diversifiăa oferta – apar şi covrigăriile de colţ, shaormeriile, reţelele de fast food -, pe de altă parte scade cererea.

2011 – Fornetti apelează la insolvenţa, asa cum declara Josef Palasti, proprietarul Fornetti, în momentul în care realizează că nu mai poate recupera investiţia în automatizarea fabricii de la Timişoara.

2012 – Zoltan Panczel revine la conducerea Fornetti pentru a ajuta la redresarea companiei, însă în ianuarie 2013 se stinge din viaţă. 

Sub conducerea lui Zoltan Panczel, numit adesea şi „părintele francizei din România”, pateurile Fornetti au ajuns printre cele mai bine vândute produse de patiserie din România. La finele lui 2009, Fornetti avea o cifră de afaceri de 28 de milioane de euro şi producea mai bine de 1.500 de tone de produse de patiserie..