FORT solicită intervenţia urgentă a Guvernului pentru reglementarea transportului de pasageri desfăşurat prin platformele de ridesharing
FORT solicita totodată, în mod public, Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să verifice modalitatea prin care factorii responsabili în domeniu, din cadrul autorităţii locale a Capitalei, şi-au exercitat în ultimii ani şi îşi exercită şi în prezent atribuţiile în domeniu.
‘Federaţia Operatorilor Români de Transport nu mai tolerează transportul de pasageri nereglementat şi solicită intervenţia urgentă a Guvernului. Toţi prestatorii de servicii arondaţi platformelor de ridesharing desfăşoară activităţi ce necesită autorizare şi concurează neloial companiile de transport rutier de pasageri în regim de taxi şi închiriere’, afirmă FORT, într-un comunicat remis luni AGERPRES.
Operatorii de transport atrag atenţia că fenomenul platformelor online de tip ridesharing a luat o mare amploare la nivel naţional, fiind în plină expansiune, fără ca instituţiile abilitate să reglementeze şi să controleze domeniul transporturilor de pasageri, să intervină pentru intrarea acestora în legalitate.
‘Black Cab, Uber, Blabla Car, Taxi Fy şi alţii au intrat nestingheriţi în zona serviciului public de transport pasageri în regim de taxi şi închiriere, fără a trece prin filtrele impuse şi aplicate domeniului de actele normative în vigoare. Utilizând maşini second-hand deţinute de persoane fizice sau juridice neautorizate pentru desfăşurarea acestor activităţi, acestea au început deja să promoveze încasarea cash la şofer şi tips-ul (bacşişul – n. r.) pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, distorsionând complet serviciul de taximetrie, afectat ani la rând de grupurile de interese de tip mafiot, corupţie şi abuzuri în legiferare şi reglementare, atât la nivel local, cât şi în Parlament. Ani la rând, legea în domeniul taximetriei s-a făcut de acelaşi grup de interese, deghizat în asociaţie şi ulterior federaţie, care prin trafic de influenţă şi acte de corupere a ‘sistemului’ a reuşit să pună pe butuci ceea ce ar fi trebuit să fie un serviciu public în interesul cetăţenilor, la un nivel de siguranţă şi confort în concordanţă cu nevoile pasagerilor. De această situaţie profită acum cei ce au găsit breşa pseudolegală corespunzătoare şi care profită de lipsa de informare a pasagerilor ce par total neinteresanţi pentru autorităţile paralizate şi derutate care parcă nu mai urmăresc nici măcar partea pecuniară ce ar putea fi direct obţinută prin reglementare’, se spune în comunicat.
În aceste condiţii, FORT solicită, atât Guvernului României, cât şi CGMB, o intervenţie promptă prin care fie să se reglementeze/autorizeze transportul desfăşurat sub umbrela acestor platforme, fie să se elimine toate barierele birocratice impuse celor ce încă speră să desfăşoare activităţi de taxi şi închiriere în condiţii de concurenţă loială.
‘Toţi conducătorii auto ce desfăşoară activităţi de transport pasageri trebuie să treacă prin toate verificările şi atestările din domeniu, iar vehiculele trebuie autorizate pentru a presta servicii de ridesharing, indiferent de modul în care se face comanda de către client’, susţin transportatorii.
FORT atrage totodată atenţia factorilor decizionali şi faţă de faptul că ‘aceleaşi grupuri de interese ce au distrus taximetria încearcă acum prin toate mijloacele să se folosească de subiectul ridesharing pentru a promova modificări legislative în interes personal’.
‘Patronatele din domeniul taximetriei, membre FORT consideră că este imperios necesar ca modificările legislative ce urmează să se facă în Parlament să urmărească strict interesul celor ce beneficiază de serviciile publice de taxi şi închiriere protejând însă prestatorii de astfel de servicii de concurenţă neloială. FORT solicita totodată, în mod public, Direcţiei Naţionale Anticoruptie să verifice modalitatea prin care factorii responsabili în domeniu, din cadrul autorităţii locale a Capitalei şi-au exercitat în ultimii ani şi îşi exercită şi în prezent atribuţiile în domeniu’, se mai spune în comunicat.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, va promova în următoarea şedinţă a Consiliului General un proiect de hotărâre ce va stabili norme şi reguli ‘clare’ pentru toţi taximetriştii din Capitală, urmând ca prin noul regulament să fie interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile legislaţiei în domeniu, a informat luni un comunicat de presă al PMB remis AGERPRES.
‘Prin noul regulament vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, precum şi în cele ale HCGMB 78/2008 şi ale Codului Fiscal. Toţi cei care practică activitatea de taxi în Capitală vor fi obligaţi să respecte acest regulament. Îi anunţ pe toţi cei care practică taximetria că ne vom asigura, prin departamentele de resort, că acest regulament va fi respectat în integralitate’, a declarat Firea, după o întâlnire cu reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
Potrivit sursei citate, reprezentanţii COTAR i-au prezentat primarului general o serie de revendicări ale asociaţiilor taximetriştilor licenţiaţi, care reclamă, printre altele, ‘concurenţă neloială practicată prin sistemele de aplicaţii online ce oferă servicii ilegale de taximetrie’.
Edilul-şef a garantat că vor fi luate toate măsurile legale, astfel încât legislaţia de specialitate în vigoare să fie respectată de toţi cei care practică activitatea de taximetrie în Capitală, arată PMB.