„Vrem să oprim această migraţie nord-sud, vest-est şi credem că putem să adăugăm funcţiuni complementare zonelor deja consacrate în partea de nord a Capitalei, unde credem că ar trebui construite proiecte rezidenţiale”, spune Geo Mărgescu, CEO şi fondator Forte Partners, care face referire la miile de corporatişti care locuiesc în sud, dar lucrează în clădirile de birouri din nordul oraşului.
Forte Partners a achiziţionat în urmă cu cinci luni un teren de 13.000 de mp în zona de nord şi se află la stadiul de pregătire a proiectului.
„Avem în plan să începem construcţia anul acesta„, mai spune Mărgescu care subliniază că va avea nevoie de finanţare bancară pentru susţinerea investiţiei.
Compania a atras anul trecut cea mai mare finanţare din piaţa imobiliară locală, de 50 de milioane de euro, de la UniCredit, pentru prima parte a proiectului de clădiri de birouri The Bridge.
„Cred că este destul de bună piaţa finanţărilor bancare, costurile sunt în scădere, sunt sustenabile, dobânzile sunt mici. Băncile vor să finanţeze, dar îşi caută proiecte care să facă sens. Nu mai este vestul sălbatic de acum zece ani, când orice era finanţat, chiar şi 15% la 85% (nr. 85% finanţare bancară). Acum cred că o proporţie de 30%-70% sau 40%-60% este o regulă de la care nimeni nu se mai abate”, mai spune Mărgescu.
Forte Partners va mai începe anul acesta lucrările de construcţie la cea de-a doua clădire din proiectul The Bridge, care va avea o suprafaţă de 20.000 de mp. Valoarea de piaţă a clădirii la finalizare este de 45 de milioane euro. Prima clădire este închiriată în proporţie de 60%, iar cel mai mare chiriaş este BCR, care a semnat pentru un spaţiu de 18.000 de mp. În total, proiectul The Bridge va avea la finalizare o valoare de piaţă de 130 de milioane de euro.
Anul trecut, Forte Partners a inaugurat o clădire de birouri de 8.000 de mp în imediata apropiere a staţiei de metrou Ştefan cel Mare, închiriată în proporţie de 100% şi care are o valaoare de piaţă de 19,5 milioane de euro.
Forte Partners este unul dintre dezvoltatorii care se orientează spre construcţia de locuinţe în cel mai dezvoltat pol al Capitalei din punct de vedere al spaţiilor de birouri oferite. Şi asta pentru că aici lucrează cei mai mulţi angajaţi ai multinaţionalelor.
În zona Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu) lucrează peste 40.000 de corporatişti, iar în zona Barbu Văcărescu-Floreasca sunt peste 36.000 de angajaţi, potrivit unui studiu al DTZ Echinox. Iar numărul acestora va creşte odată cu livrare clădirilor de birouri dezvoltate de Skanska (Equilibrium) sau Globalworth (Globalworth Campus).
Companiile israeliene Shikun & Binui şi Red Sea Group au anunţat în toamna anului trecut achiziţia unui teren de 50.000 de mp din apropierea Şcolii Americane, unde investesc 25 de milioane de euro în prima fază a proiectului New Point care va avea şase blocuri şi 408 apartamente. Asta după ce au construit proiectul City Point din Aviaţie.
O surpriză a anului trecut a reprezentat-o anunţul omului de afaceri Gabriel Popoviciu, care construieşte un proiect de anvergură, cu 1.500 de apartamante în 13 blocuri,în zona Aviaţiei-Barbu Văcărescu. Prima faza a Belvedere Residences va cuprinde 238 de apartamente si va fi finalizata la inceputul anului 2018, in urma unei investitii de 16,75 milioane de euro.
Şi omul de afaceri Mohammad Murad a cumpărat un teren de opt hectare în pe Şoseaua Pipera 79-81, unde sunt planificate a fi cnstruite circa 2.000 de apartamente, potrivit Capital. Într-o primă fază, proiectul va avea 600 de apartamente.
Dezvoltatorul spaniol Gran Via a cumpărat încă din 2015 9.000 de mp din terenul Fabricii de pâine Băneasa şi la care lucrările de construcţie vor începe în primul semestru din acest an. Proiectul va avea 250 de apartamente şi va fi dezvoltat în două faz, cu trei trei clădiri.