‘La 12 noiembrie, un elicopter de luptă MI-24 a încercat să atace poziţii ale armatei azere în apropiere de regiunea Agdam (în Nagorno-Karabah). Elicopterul a fost doborât de armata azeră’, a precizat ministerul.
În luna august, violenţele în Nagorno-Karabah şi de la graniţa dintre cele două ţări (Armenia şi Azerbaidjan au atins un nivel fără precedent în ultimii ani, provocând moartea a peste 20 de soldaţi din ambele tabere.. Conflictul din Nagorno-Karabah, primul izbucnit în spaţiul fostei URSS, datează din 1988. La încheierea unui război de şase ani (1988-1994), care a făcut 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi, Erevanul a preluat controlul asupra acestei enclave populate de armeni în Azerbaidjan.
În ciuda multor ani de negocieri sub mediere internaţională de la încetarea focului în 1994, cele două părţi nu au semnat un acord de pace definitiv asupra regiunii, cu majoritate armeană, dar încă recunoscută în străinătate ca parte a Azerbaidjanului. Un acord de încetare a focului a fost semnat în 1994, dar Baku şi Erevan nu au reuşit până în prezent să cadă de acord asupra unui statut al regiunii, care rămâne astfel o sursă de tensiune în Caucazul de Sud, zonă strategică situată între Iran, Rusia şi Turcia.
Ţară bogată din exporturile de petrol şi ale cărei cheltuieli militare depăşesc bugetul de stat total al Armeniei, Azerbaidjanul a ameninţat că va recăpăta prin forţă teritoriul disputat dacă nu se va ajunge la o înţelegere.
Armenia, care este înarmată de Rusia, asigura, cu toate acestea, că este în măsură să respingă orice atac.