„Astăzi, guvernul a aprobat acordul de cooperare economică şi de apărare între ţara noastră şi guvernul fraţilor noştri din Turcia”, a transmis premierul Barre pe reţeaua socială X, calificând acordul drept „istoric”.
Acest acord „va pune capăt fricii în faţa terorismului, piraţilor, pescuitului ilegal (…), abuzurilor şi ameninţărilor din exterior”, a adăugat premierul somalez.
Parlamentul de la Mogadiscio aprobat acordul prin care Turcia va primi 30% din veniturile zonei economice exclusive maritime a Somaliei şi se angajează în schimb să participe la refacerea şi echiparea marinei somaleze.
Turcia este un aliat important al Somaliei, pe care a sprijinit-o în sectoare precum educaţia, infrastructura şi sănătatea, oferind de asemenea acestei ţări ajutor militar şi umanitar.
Noul acord survine în timp ce escaladează tensiunile diplomatice între Somalia şi Etiopia. Aceasta din urmă, ţară lipsită de ieşire la mare, a semnat cu regiunea separatistă somaleză Somaliland un memorandum care oferă Etiopiei acces la Marea Roşie. Înţelegerea va permite Etiopiei să deţină o bază navală permanentă şi o infrastructură maritimă comercială în golful Aden prin concesionarea a 20 de kilometri de coastă timp de 50 de ani.
În schimbul acestei concesiuni, potrivit preşedintelui regiunii Somaliland, Muse Bihi Abdi, Etiopia va recunoaşte această regiune ca stat independent, deşi autorităţile de la Addis Abeba au dat declaraţii nuanţate, afirmând că încă analizează chestiunea.
Republica Somaliland şi-a autoproclamat independenţa, nerecunoscută de comunitatea internaţională, în 1991, anul când la Mogadiscio a fost înlăturat de la putere dictatorul Mohamed Siad Barre, iar de atunci Somalia trăieşte în război şi haos, cu numeroase clanuri armate şi grupări islamiste disputându-şi supremaţia.
Regiunea Somaliland a fost protectorat britanic până în anul 1960, în timp ce restul Somaliei a fost colonie italiană. Deşi nu este recunoscută ca stat independent, republica Somaliland are constituţie proprie, monedă şi guvern, şi este mai dezvoltată economic şi mai stabilă politic decât cealaltă parte a Somaliei.
Sursa foto: Flickr