Forţele ruse încearcă să cucerească Ceasiv Iar pentru a-şi intensifica ofensiva în regiunea Doneţk

Forţele ruse au reuşit să pătrundă într-unul dintre cartierele din localitatea strategică Ceasiv Iar, de care se apropie şi trupele ruse dinspre sud-est şi nord-est, potrivit ultimului buletin zilnic privind evoluţia războiului al Centrului pentru strategii de apărare de la Kiev, citat de EFE.
AGERPRES - mie, 17 apr. 2024, 12:50
Forţele ruse încearcă să cucerească Ceasiv Iar pentru a-şi intensifica ofensiva în regiunea Doneţk

Rusia utilizează zilnic între 20 şi 30 de bombe aeriene ghidate cu planare în această zonă a frontului, potrivit think tank-ului ucrainean. Această tactică menită să distrugă apărarea ucraineană aminteşte de cea folosită de Rusia în oraşul Avdiivka, acum ocupat de trupele Moscovei.

„Forţele ruse au avansat 300 de metri în microdistrictul Kanal din Ceasiv Iar”, se arată în ultima ediţie a buletinului, datată marţi seara, care menţionează, de asemenea, progrese ruse în apropiere de Bogdanivka (la nord-est de Ceasiv Iar) şi Ivanivske (sud-est).

Situat la peste 12 km vest de Bahmutul ocupat în regiunea Doneţk (est), Ceasiv Iar avea o populaţie de aproximativ 12.000 de locuitori înainte de război şi este aşezarea situată la cea mai mare altitudine din zonă, ceea ce conferă trupelor care o controlează un avantaj faţă de inamic.

Oraşul este, de asemenea, un nod de transport a cărui cucerire i-ar plasa pe ruşi într-o poziţie favorabilă pentru a cuceri Kostiantinivka, una dintre marile aglomerări urbane aflate încă în mâinile ucrainenilor în regiunea Doneţk, parţial ocupată de forţele ruse.

Kostiantinivka este conectată prin autostrada H20 – care trece de la nord la sud prin Doneţk – de oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, controlate de Kiev, care aveau peste 100.000 de locuitori înainte de război şi care sunt două dintre principalele ţinte ale Rusiei în regiune.

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta publicaţiei Politico, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Nazar Voloşin, a avertizat că capturarea de către Rusia a oraşului Ceasiv Iar ar pune în pericol principalele bastioane ucrainene din Doneţk.

În pofida progreselor recente ale Rusiei în zonă, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington avertizează asupra dificultăţilor pe care fortificaţiile existente în Ceasiv Iar le vor ridica în faţa eforturilor Rusiei de a cuceri localitatea.

Purtătorul de cuvânt al Gărzii Naţionale ucrainene, Ruslan Muziiciuk, a avertizat săptămâna aceasta că Rusia şi-a transferat rezervele pe care le desfăşurase pe frontul de la Lîman, în nord-est, în zona Ceasiv Iar, ceea ce arată importanţa pe care Rusia o acordă acestui obiectiv.

Purtătorul de cuvânt militar al Kievului a subliniat, de asemenea, avantajul Ucrainei în apărarea oraşului, datorită situării sale pe un deal şi a fortificaţiilor care îl protejează.

Potrivit comandantului şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, înalţii responsabili militari ruşi au ordonat trupelor lor să captureze Ceasiv Iar înainte de 9 mai, o dată simbolică pentru Rusia care celebrează victoria URSS asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia a recâştigat iniţiativa pe linia frontului în toamnă, după ce contraofensiva terestră ucraineană începută în vară s-a împotmolit fără a obţine rezultatele scontate.

De atunci, forţele ruse au înregistrat câştiguri modeste, dar constante, profitând de superioritatea lor în ceea ce priveşte personalul militar, muniţiile şi sistemele de artilerie.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: UMB a depus ofertă pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș
Autostrada Unirii A8: UMB a depus ofertă pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș
O ofertă de la un constructor din România a fost depusă, astăzi, pentru contractul de aproximativ 6,4 miliarde lei privind proiectarea și execuția lotului 2A Ditrău - Grințieș, cel mai lung......
Piața chiriilor în 2024. Cele mai mari chirii, două vile din București, pentru care se cer 12.000 euro/lună
Piața chiriilor în 2024. Cele mai mari chirii, două vile din București, pentru care se cer 12.000 euro/lună
În 2024, prețul chiriilor a crescut cu 15% față de anul precedent, conform raportului anual realizat de Storia – platforma ...
CCR a decis că impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu e neconstituţională
CCR a decis că impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu e neconstituţională
Articolul 101 din Codul fiscal a neconstituţional, a decis CCR joi, 19 decembrie. Articolul 101 prevede cotele de impozitare ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date BNR 19 decembrie 2024
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date BNR 19 decembrie 2024
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 500 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...