Fermierii și procesatorii spun că OUG privind Creditul Fermierului ( OUG 7/2024) nu este eficientă în contextul în care companiile care accesează ajutorul de statatrebuie să se limiteze la 280.000 de euro cu toate schemele construite pe cadrul Ucraina și accesate după septembrie 2022 (adică orice IMM Invest, Agro IMM Invest și chiar recenta schema de granturi de 100 eur/ha pentru culturile de toamnă din anul 2022). Acest lucru diminueză drastic sumele ce pot fi accesate.
De asemenea, agricultorii se tem că băncile comerciale vor avea un apetit scăzut de a adera la schemă pentru a acorda credite cu dobândă scăzută având în vedere că aceste credite nu sunt garantate de stat, prin FGCR. În egală măsură, pe fondul potențialelor fluctuații ale ROBOR, aceștia apreciază că ar fi absolut necesar ca orice creștere a acestui indicator să fie asumată de stat și nu plătită de către beneficiari.
Totodată, APPR semnalează faptul că cei care au dificultăți financiare vor fi în continuare ne-eligibili deși au solicitat prin mai multe adrese scrise, precum și întâlniri directe, echipei de conducere a MADR, să se asigure că tocmai această categorie, cea mai vulnerabilă și mai afectată de volatilitatea piețelor agricole indusă de război, să beneficieze de schemele de ajutor de stat pe Cadrul Ucraina.
Nu în ultimul rând, fermkierii vor ca leasingurile și ratele la utilaje, precum si datoriile comerciale către furnizorii de input-uri (atat pentru debite curente, cât si pentru restanțe) să se poată plăti prin intermediul acestui instrument de sprijin, deoarece acestea sunt o constrângere majoră pentru fermieri, fiind exact acele datorii care nu se pot amâna la plată.
„În acest sens, solicităm să se menționeze expres ca băncile comerciale ce intră în acest program să permită și plata acestor obligații.(…) Solicitarea Forumului APPR pe acest subiect este completarea de urgență a textului ordonanței. (…) Ne vedem în situația de a atrage din nou atenția, atât pentru elaborarea schemelor de creditare pentru capital de lucru, cât și a celor pentru investiții, asupra necesității unor consultări solide și extinse cu reprezentanții băncilor comerciale, pentru a evita orice sincopă sau formulă studiată insuficient care ar conduce la limitarea finanțării fermierilor”, spun aceștia reamintind MADR angajamentele luate cu privire la elaborarea unui act normativ privind creditul agricol, care ar urma să pună la dispoziția operatorilor din agricultură, in condiții avantajoase, scheme de împrumut pentru investiții (pentru amenajări de irigații, teren agricol, etc.).
ȚMenționăm că organizația noastră a transmis aceste comentarii și în perioada în care proiectul de act normativ a fost în consultare publică, dar acestea nu au fost încorporate în forma finală”.