„Am bucuria de a vă anunţa că, după discuţii cu toate părţile, putem primi responsabili politici şi oameni de afaceri din toate ţările G20 şi că Rusia va trimite de asemenea o delegaţie guvernamentală de nivel înalt la Davos”, a afirmat într-un comunicat Alois Zwinggi, directorul general al WEF.
La presiunea Washingtonului, care a instituit sancţiuni împotriva lor, magnatul rus al aluminiului Oleg Deripaska, directorul băncii de stat ruse VTB, Andrei Costin, şi proprietarul societăţii de investiţii Renova, Viktor Vekselberg, au fost excluşi de la următoarea ediţie a Forumului organizat la sfârşitul lui ianuarie în celebra staţiune de schi Davos. În replică, premierul rus Dmitri Medvedev a ameninţat luna trecută cu boicotarea ediţiei 2019 a forumului, declarând că nu va trimite nicio delegaţie din Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat luni decizia WEF de a-i primi pe oamenii de afaceri ruşi, remarcând că WEF şi liderii acestuia au înţeles poziţia Rusiei potrivit căreia este inadmisibilă practicarea unei atitudini selective faţă de oamenii de afaceri” ruşi.
Directorul general al WEF a subliniat totodată că „în cazul participării unor indivizi vizaţi de sancţiuni” la delegaţia rusă, „s-au luat toate măsurile necesare pentru a asigura că prezenţa lor va fi în conformitate totală cu condiţiile judiciare în curs”.
Întrebat de o eventuală interdicţie aplicată oamenilor de afaceri ruşi sancţionaţi de SUA de a contacta cetăţeni americani la Davos, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns că „este foarte uşor să se compenseze contactele cu oameni de afaceri americani cu unele cu oameni de afaceri din alte ţări”.
Forumul economic de la Davos are loc între 21 şi 25 ianuarie anul viitor.