Fost angajat al HSBC: Fişierele privind evaziunea fiscală conţin peste 106.000 de nume
‘Este doar vârful icebergului’, a subliniat Falciani într-un interviu publicat marţi în ‘Le Parisien’. Acesta a explicat că ziariştii au avut acces doar la o parte dintre fişierele pe care el le-a ‘filtrat’ când a părăsit HSBC, în 2007.
Falciani a precizat că acolo sunt înregistrate ‘mai multe milioane de tranzacţii’ interbancare, cifre ce pot da o idee despre ‘ceea ce se află sub iceberg’, scrie Agerpres.
Conform consorţiului mass-media, care a publicat luni date din conţinutul fişierelor, au fost identificaţi 106.000 deţinători de conturi din circa 200 de ţări, la filiala elveţiană HSBC, conturi prin care s-au transferat în jur de 180,6 miliarde euro.
Întrebat dacă, în afară de HSBC, sunt implicate şi entităţi financiare franceze, Falciani a răspuns că ‘este imposibil ca marile bănci franceze să nu fie’, deoarece sunt bine poziţionate pe piaţă.
De asemenea, el a afirmat că noile dispoziţii internaţionale pentru schimbul automat de informaţii bancare nu vor pune capăt acestui fenomen de evaziune.
‘Reglementarea – a argumentat- se va concentra în special pe clienţi particulari, care declară un cont în nume propriu’, dar aceştia sunt ‘micii fraudatori’, în timp ce de la nivel înalt se recurge la societăţi paravan, ‘uneori create fraudulos’.
Falciani a pus accent pe protejarea persoanelor care, la fel ca şi el, dau alerta – el se află sub ameninţarea unui ordin internaţional de arestare lansat de Elveţia, pentru sustragerea de documente de la HSBC.
În opinia lui Falciani, intrigile financiare de evaziune fiscală constituie un fenomen căruia nu i se acordă adevărata importanţă.