„Doamna care a urmat după mine, Stratulat, mi-a spus următorul lucru, eu nu pot să îl verific, că a dispărut această scrisoare în original şi nu se mai găseşte decât în copie, la cineva care a făcut controlul. Control a venit de la prim-ministru, Curtea de Conturi, Poliţia Economică şi diverse parchete. (…) Cineva a luat scrisoarea originală”, a arătat Mihail Ianăş.
Acesta a precizat că respectivele controale ale unor instituţii ale statului au fost făcute, câte trei-patru pe an, în perioada guvernării Năstase.
Ianăş a arătat că înainte de acordarea licenţei nu a avut nicio discuţie cu fostul ministru al Industriilor, Radu Berceanu, ci cu secretarul de stat Stăiculescu.
„Mi-a venit o scrisoare de la minister fără semnătura ministrului pentru transfer şi i-am dat-o înapoi, semnată de directorul general al Direcţiei Miniere de la momentul respectiv şi contrasemnată, s-ar putea, de secretarul de stat. Am solicitat, chiar prin scrisoare, să fie semnată de ministrul Industriilor şi mi-a venit scrisoarea semnată de ministrul Industriilor, chiar cu ştampilă”, a arătat el.
Afirmaţiile fostului şef al ANRM l-au făcut pe preşedintele comisiei, Darius Vâlcov, să exclame: „O scrisoare pierdută”.
„Scrisoare pierdută. Caragiale a fost român”, a replicat Mihail Ianăş.
Întrebat de un membru al comisiei dacă această scrisoare este semnată indescifrabil, aşa cum a susţinut în faţa comisiei ministrul Dan Şova, fostul director a răspuns negativ.
Preşedintele Comisiei Roşia Montană, Darius Vâlcov (PSD), a afirmat, la finalul şedinţei, că aceste informaţii vor trebui să ajungă la toate instituţiile statului.
„Am fost cu toţii prezenţi şi am văzut ce afirmaţii, din punctul meu de vedere, a făcut Mihail Ianăş şi aceste informaţii trebuie să ajungă la toate instituţiile statului. În momentul în care spui, ca fost preşedinte al ANRM, că s-a plecat pe o asociere ilegală cerută de ministrul de resort, în momentul acela cred că, dacă toţi ne facem în continuare că nu vedem şi nu auzim, cu toţii avem o problemă”, a spus Vâlcov.
Întrebat cât de mult vor influenţa aceste noi informaţii decizia pe care o va lua comisia, social-democratul a răspuns: „În momentul în care am intrat în această comisie credeam că sunt probleme doar de natura mediului, de patrimoniu cultural sau referitoare la partea socio-economică. De fapt, ne-am dat seama cu toţii că sunt foarte multe probleme de natură juridică, la modul în care această asociere a pornit între statul român sau reprezentantul statului român, Minvest, şi firma canadiană”.