„Va fi PIB-ul Chinei noul Libor? Din ce în ce mai mulţi investitori au început să-şi pună probleme cu privire la calculul PIB-ului Chinei”, a scris McDonalds, într-o notă adresată clienţilor.
Produsul intern brut al Chinei a avut o creștere anuală de 7,6% în trimestrul al doilea, potrivit guvernului de la Beijing. Raportul dat publicităţii la 13 iulie a depăşit aşteptările investitorilor, stârnind griji cu privire la o încetinire dramatică a creşterii celei de-a doua economii mondiale şi crescând riscul care ameninţă pieţele de capital de două săptămâni.
Reducerea importurilor şi a producţiei industriale precum şi datele privind consumul de energie – mai greu de falsificat – indică o creştere economică mult mai mică, este de părere McDonald şi alţi invitaţi. Barkleys este de părere că cifra reală ar trebui să fie în juir de 7,15%.
Ceea ce-l îngrijorează pe McDonald’s este că minciunile transmise de guverne şi bănci, fie că vorbim despre Libor sau PIB, creşte riscul sistemic din pieţe, cu consecințe mai grave decât cele privind riscul economic propriu zis, potrivit CNBC.com.
„Pe cât de grave sunt lichidările de portofolii cauzate de date economice, acestea nu se pot compara cu cele din 2011, 2008, 1929 şi 1907. O recapitulare a istoriei arată că vânzările de acţiuni cauzate de datele economice sunt de 5-15%. Vânzările de acţiuni cauzate de riscuri sistemice din 2008 şi 2011 sunt de 20-50%”, a adăugat McDonalds.
Guvernele nu sunt foarte deschise la ce se întâmplă acum în Europa, Banca Spaniei fiind ultima care a anunţat un nivel record al creditelor neperformante.
„Una din cele mai importante cauze ale deceniului pierdut al Japoniei a fost faptul că Guvernul a ascuns pierderile băncilor. Cu cât vom suferi mai rapid, cu atât mai repede ne vom întoarce la pieţe sănătoase”, a mai spus McDonald.