Electromagnetica, mai scumpă cu 19% la bursă. Vezi de ce

23 01. 2012

“Deşi ne aşteptăm ca acţiunile Electromagnetica (simbol bursier ELMA, n.r.) să se afle sub presiune cel puţin în următoarele câteva luni, susţinem o ţintă de preţ în creştere faţă de valorile actuale. Este de remarcat că Electromagnetica a realizat investiţii şi deţine anumite capacităţi de cercetare-dezvoltare şi producţie care i-ar putea permite, pe viitor, să continue să se reinventeze”, se arată în raportul de analiză al Tradeville.

 

Planurile de dezvoltare ale companiei se concentrează pe extinderea capacităţilor de producere a energiei verzi, prin lanţul de 10 microhidrocentrale de pe Valea Sucevei, aflate deja în funcţiune cu o putere instalată de 4,7 MW. „Odată ce va fi ridicată suspendarea activităţii României pe piaţa certificatelor verzi, microhidrocentralele vor produce şi venituri suplimentare, ca urmare a primirii şi valorificării” titlurilor respective, aprecizeaza raportul.

 

 

Analiştii Tradeville se mai bazează şi pe extinderea producţiei şi a marketingului corpurilor de iluminat de ultima generatie, cu tehnologie LED.

 

Cea mai mare sursă de venituri pentru fosta glorie a telefoniei româneşti este, însă, negustoria şi furnizarea energiei electrice, care „deţine o cotă de peste 85% din cifra de afaceri a Electromagnetica“, potrivit analiştilor Tradeville.

 

Analiştii condiţionează atingerea preţului ţintă de 0,349 lei/titlu de câteva riscuri, inclusiv starea de ansamblu a economiei şi a pieţelor de capital. Astfel, în opinia autorului, „deşi o investiţie în acţiuni ELMA are, în acest moment, potenţialul de a produce un randament însemnat, ea comportă şi importante riscuri, care o fac potrivită doar investitorilor cu un profil de risc peste medie“.

 

 

În primele nouă luni din 2011, compania a obţinut un profit net de 17 milioane de lei, în scădere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda unui spor pe trimestrul 3 de 36%, până la 8,85 milioane de lei, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

 

 

ELMA a raportat o cifră de afaceri de 140 milioane de lei, în trimestrul al treilea 2011, în creştere cu 11% faţă de perioada similară a anului 2010. Cifra de afaceri la nouă luni a crescut cu aproape 8%, la 386 milioane de lei.

 

 

Electromagnetica SA a fost înfiinţată în 1930, sub numele de Standard Electrica Română, ca filială a concernului american ITT şi ca parte a unui acord de împrumut al Guvernului Român cu circa 8 milioane de dolari. Scopul era producerea echipamentelor de telecomunicaţii pentru Armata Română, dar cu anii afacerea s-a extins şi în domeniul contoarelor electrice, al aparatelor de masură, al echipamentelor pentru automatizarea căilor ferate, al sculelor şi matriţelor, pieselor auto.

 

 

Odata cu declinul telefoniei fixe, compania a trebuit să se reinventeze şi a intrat în comerţul cu energie electrică. De asemenea, a dezvoltat un parc de afaceri prin închirierea activelor imobiliare ramase neutilizate în urma scăderii volumului producţiei industriale.

 

 

Echipa de la conducere a ţinut Electromagnetica departe de speculaţiile de piaţă. Liderii şi angajaţii – acţionari ai companiei au făcut ca ELMA să fie una dintre cele câteva cazuri care contrazic regula conform căreia asociaţiile salariaţilor nu au fost bune decât ca vehuicule de preluare mascată şi, cel mai adesea, de desfiinţare a companiilor cumpărate.

 

 

ELMA este şi mai interesantă acum ca ţintă de preluare. Deşi, formal, asociaţia salariaţilor Electromagnetica nu mai are obiect de existenţă, căci au fost plătite datoriile pentru achiziţia companiei, membrii acesteia rămân încă solidari şi deţin aproape 31 % din acţiunile ELMA. SIF Oltenia are un pachet semnificativ, de peste 16,2 %.