Fosta soţie a lui Maricel Păcuraru, campioană la contracte cu statul în turism, în ultimii 3 ani

14 08. 2013
aeroport_calatorie_34024900

ECONOMICA.NET a analizat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) contractele prin care autorităţi, instituţii și companii de stat au cumpărat bilete de avion, în perioada 2011-2013.

În urma analizei a peste 175 de contracte publicate în SEAP în perioada antemenţionată, vă prezentăm cei trei mari câştigători ai contractelor cu statul pentru „servicii de transport aerian”, adică pentru achiziţia de bilete de avion: Perfect Tour, Weco Tmc, Danco Pro Communication. De altfel, cele trei firme par să se înțeleagă bine: între 2011 și 2013 au câștigat, în asociere, un număr de 18 contracte cu statul român din totalul contractelor prezentate mai jos.

Prima poziţie în top: Perfect Tour. Agenţia de turism a câştigat cu 82 de contracte cu statul între 2011-2013.

Jumătate dintre contractele câştigate de Perfect Tour între 2011-2013 i-au fost atribuite prin negociere directă, fără anunţ de participare publicat în SEAP, iar jumătate –  prin licitaţie deschisă, în baza criteriului „cel mai mic preţ” şi „cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic”.

În perioada 2011-2013, Perfect Tour a câştigat contracte cu Administraţia Prezidenţială, Senatul, Camera Deputaţilor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Finanţe, Ministerul Educaţiei, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Europene.

Oficiul Român pentru Imigrări, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Institutul Cultural Român au atribuit contracte prin SEAP firmei Perfect Tour, în perioada 2011-2013.

Cel mai bănos contract câştigat de Perfect Tour în 2013 valorează 3,45 de milioane de lei şi i-a fost atribuit de Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).
30 dintre contractele câştigate de Perfect Tour între 2011-2013 i-au fost atribuite de către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Cine este Perfect Tour

Perfect Tour este jucător mare din piaţa de profil din România. Agenţia de turism Perfect Tour este deţinută integral de Corina Păcuraru, potrivit informaţiilor comunicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pentru ECONOMICA.NET. Aceasta este fosta soție a controversatului Maricel Păcuraru, un om de afaceri din Galaţi care, împreună cu Cozmin Guşă, a preluat de la Sorin Ovidiu Vântu firma PSV Company, fosta Petrom Service, care deţine printre altele trustul de presă Realitatea TV. El a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare în dosarul devalizării Poştei Române, împreună cu fostul director al instituţiei Mihai Toader. Cei doi au scăpat de pedeapsă ca prin urechile acului, după o decizie controversată a Justiției. Numele acestuia a fost legat, de-a lungul timpului, de mai multe scandaluri și acuzații, de la devalizarea Băncii Internaționale a Religiilor și Băncii Dacia Felix, la escrocherii în defavoarea Sidex sau Petrom. Mai multe despre Maricel Păcuraru, spre exemplu aici.

Perfect Tour a mai fost acuzată, de exemplu, că a dat un tun de șase milioane de lei la Loteria Română, conform Jurnalului Național. Rețeta Perfect Tour pentru succes pare să fi fost simplă: din momentul în care fratele Corinei Păcuraru, Marius Sorin Crivțonencu, a început să ocupe funcții publice în cadrul statului român în domeniul Turismului, ușile vistieriei statului par să se fi deschis larg pentru agenția de turism. Mai întâi șef al Agenției Naționale a Turismului (ANT), apoi consilier în Ministerul Turismului, inclusiv pentru Elena Udrea, Crivțonencu a fost forțat, la un moment dat, să demisioneze, după un alt scandal legat de atribuirea unui contract de către ministerul în care lucra firmei care îi avea atunci, ca acționari, pe sora și pe tatăl său, Damian Crivțonencu. Despre fratele Corinei Păcuraru, patroana firmei de turism cu cele mai multe contracte cu statul român, puteți citi în această anchetă făcută de Kamikaze.

Cei doi soți au divorțat în 2009, ceea ce nu l-a împiedicat pe Maricel Păcuraru să construiască fetițelor sale un castel ca în Disneyland în centrul Bucureștiului.

Perfect Tour SRL a avut afaceri nete de 110 milioane de lei în 2012, cu peste 16% mai mari decât cele din anul 2011. Profitul net al firmei a depăşit un milion de lei în 2012 şi a fost cel puţin dublu faţă de cel din anul 2011, arată bilanţurile firmei, comparate de Economica.net. Firma a avut marjă de profit net de 0,95% în anul 2012, dublă faţă de cea din anul 2011, arată analiza Economica.net.

Poziţia a doua în clasamentul agenţiilor de turism care au câştigat contracte cu statul e ocupată de agenţia de turism Weco Travel.

Agenţia de turism Weco Travel reprezentată acum de firma Weco Tmc SRL şi până în 2011 (inclusiv) de firma Ing Development a câştigat 36 de contracte cu statul între 2011-2013.

În această perioadă, Weco Tmc a câştigat contracte cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Educaţiei, Ministerul de Interne, Ministerul de Finanţe, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Weco Tmc a mai câştigat contracte cu Administraţia Prezidenţială, Senatul, Camera Deputaţilor, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Cele mai bănoase contracte câştigate de Weco Tmc între 2011-2013 i-au fost atribuite de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General pentru Imigrări.

În 2011, Weco Tmc SRL care la acea vreme se numea Ing Development SRL a câştigat două contracte cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru bilete de avion, contracte care cumulat valorează 5 milioane de lei.
În aprilie 2012, Weco Tmc a câştigat un contract de un milion de euro cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră pentru bilete de avion.

La finele lui 2012, Weco Tmc a câştigat un contract de aproape 2,5 milioane de lei cu Inspectoratul General al Poliţiei Române pentru achiziţia de bilete de avion pe rute externe.

În iunie 2013, Weco Tmc a câştigat un contract de peste 244.000 de euro cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră tot pentru ahiziţia de bilete de avion.

Cele mai multe contracte câştigate de Weco Tmc între 2011-2013 i-au fost atribuite prin licitaţie deschisă, în baza criteriului „cel mai mic preţ”.

Cine este Weco Tmc SRL

Weco Tmc SRL este deţinută de SC Weco Travel CEE cu sediul social în Copenhaga cu o cotă de 75% şi de Florin Cristinel Ţâncu, cu 25% din firmă, potrivit informaţiilor comunicate de ONRC pentru ECONOMICA.NET.

  • Precizăm că grupul danez Weco Travel (adică SC Weco Travel CEE) din care face parte agenţia românească Weco Tmc activează şi în Cehia, Ungaria, Polonia, Rusia.

Firma Weco Tmc a funcţionat până în 2011 (inclusiv) sub numele de Ing Development SRL. Mai precis, din august 2011 agenţia de turism Ing Development şi-a schimbat denumirea în Weco Tmc, potrivit informaţiilor publicate în Monitorul Oficial, partea a IV-a nr. 3170 din 22 august 2011.
Această informaţie este relevantă pentru demersul nostru deoarece Weco Tmc a câştigat o parte dintre cele mai bănoase contracte cu statul pe vremea când se numea Ing Development.

Weco Tmc SRL a încheiat anul 2012 cu afaceri nete de 39,64 de milioane de lei, cu 3,71% mai mici decât cele obţinute în anul 2011. Firma a avut marjă de profit net de 1,53% în anul 2012, în creştere uşoară faţă de cea realizată în anul 2011, arată bilanţurile societăţii, analizate de Economica.net. Weco TMC a obţinut aceste rezultate cu un număr stabil de angajaţi: 18 oameni.

Poziţia a treia în top: Danco Pro Communication, agenţie care a câştigat 32 de contracte cu statul între 2011-2013.

Agenţia de turism Danco Pro Communication a câştigat contracte cu Senatul, Camera Deputaţilor, Administraţia Prezidenţială, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Finanţe, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Oficiul Român pentru Imigrări, cu unităţi militare din Capitală iar lista poate continua.

Printre cele mai bănoase contracte câştigate de Danco Pro Communication în 2013 se numără contractul de 1,23 de milioane de lei atribuit de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi contractul de 220.000 de euro atribuit de către UM 0929 Bucureşti.

Danco Pro Communication a câştigat cele mai multe contracte între 2011-2013 prin licitaţie deschisă.

Cine este Danco Pro Communication

Agenţia de turism este operată de firma Danco Pro Communiation SRL. Firma este deţinută de Daniel Cornel Rodea, asociat cu o cotă de participare de 90% şi de Daniela Rodea, cu o cotă de participare de 10%, potrivit informaţiilor comunicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pentru ECONOMICA.NET.

Danco Pro Communication SRL a avut afaceri nete de 42,29 de milioane de lei în anul 2012, cu 4% mai mici decât cele obţinute în anul 2011. Firma a avut marjă de profit net de 1,18% în anul 2012, în scădere uşoară faţă de cea obţinută în anul 2011, arată analiza Economica.net pe baza bilanţurilor societăţii. Danco Pro Communication SRL a lucrat cu un număr mediu de 22 de salariaţi în cursul anului 2012, în scădere cu 2 oameni faţă de nivelul indicatorului din anul 2011.