Fostul europarlamentar Sebastian Bodu a dat în judecată Transgaz din cauza dividendelor

Transportatorul naţional de gaze Transgaz (simbol bursier TGN) a anunţat miercuri seara că fostul europarlamentar Sebastian Bodu a dat în judecată compania, solicitând să fie anulată hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 23 octombrie, şedinţă în care acţionarii Transgaz au aprobat distribuirea de dividende în sumă de 171 de milioane de lei, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 08 nov. 2017, 19:49
Fostul europarlamentar Sebastian Bodu a dat în judecată Transgaz din cauza dividendelor

De altfel, Bodu a mai dat recent în judecată şi Transelectrica, din acelaşi motiv, potrivit News.ro.

Cele două companii sunt controlate de Ministerul Economiei şi sunt între cele mai profitabile companii de stat.

„Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz informează pe toţi cei interesaţi că pe rolul Tribunalului Sibiu, Secţia a II a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal, se află înregistrat spre soluţionare dosarul nr. 5251/85/2017 având ca obiect ‘acţiune în anulare a hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor nr. 7 din data de 23.10.2017’, cererea se află în procedura de regularizare”, arată un comunicat transmis miercuri seara de Transgaz Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Totodată, reclamantul, Sebastian Bodu, solicită, „pe calea ordonanţei preşedinţiale obiect al dosarului nr.5252/85/2017 pe rolul Tribunalului Sibiu”, suspendarea hotărârii AGA din 23 octombrie, până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anulare a hotărârii nr.7/2017.

Primul termen de judecată stabilit de instanţă este 21 noiembrie 2017.

În 23 octombrie, acţionarii Transgaz au aprobat distribuirea sub formă de dividende a sumei de 171 milioane lei, din sumele existente la 31 decembrie 2016 în soldul conturilor „alte rezerve” şi „rezultat reportat”.

Dividendul brut pe acţiune aprobat a fost în valoare de 14,52 lei.

În aceeaşi şedinţă, acţionarii au aprobat şi prelungirea pentru o perioadă de două luni, începând cu 11 noiembrie, a mandatelor membrilor provizorii ai Consiliului de Administraţie al Transgaz.

Transgaz, unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din România, având statut de monopol, a înregistrat în primul semestru din acest an un profit net de 400,5 milioane lei (87,5 milioane euro), în creştere cu 42,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii cifrei de afaceri cu 26%.

Compania şi-a majorat cifra de afaceri cu 26,2% în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă din 2016, până la 1,03 miliarde lei (circa 226 milioane euro).

De asemenea, compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anunţat pe 2 noiembrie că fostul europarlamentar Sebastian Bodu a dat în judecată societatea, iar acesta cere emiterea unei ordonanţe preşedinţiale împotriva Transelectrica, prin care să se dispună suspendarea unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anulare pe dreptul comun.

Fostul europarlamentar solicită astfel în instanţă anularea hotărârii acţionarilor Transelectrica prin care au aprobat plata a 171 milioane lei, dividende suplimentare către stat.

Astfel, pe rolul Tribunalului Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă, a fost înregistrat spre soluţionare un dosar care are ca obiect acţiunea în anulare a unei hotărâri AGA din 16 octombrie. „Hotărârea AGA menţionată a fost atacată şi cu acţiune în anulare pentru nelegalitate, după cum susţine domnul Sebastian Bodu, însă până la acest moment companiei nu i-a fost comunicată, fiind în procedură preliminară de regularizare a cererii”, spune Transelectrica.

La termenul de judecată din 27 octombrie, instanţa a dispus din oficiu amânarea judecării cauzei pentru 10 noiembrie, ca urmare a faptului că a omis să îi pună în vedere lui Sebastian Bodu obligaţia de a achita taxa judiciară de timbru în valoare de 20 lei.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...