Fostul ministru de Interne Petre Tobă, la DNA

Fostul ministru de Interne Petre Tobă a ajuns, vineri, la sediul DNA, pentru a-i fi prezentate, oficial, acuzaţiile în dosarul în care este suspectat că ar fi refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI.
Economica.net - vin, 09 sept. 2016, 08:05
Fostul ministru de Interne Petre Tobă, la DNA

Fostul ministru de Interne Petre Tobă a ajuns, vineri dimineaţă, la sediul DNA, însoţit de un avocat, pentru a-i fi aduse la cunoştinţă, oficial, acuzaţiile de favorizare a infractorului.

„Sunt convins că până la urmă, cu toate argumentele pe care le voi prezenta, îmi voi dovedi nevinovăţia”, a spus fostul ministru de Interne, înainte de a se întâlni cu procurorii.

Prezenţa lui Tobă la DNA vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a fostului ministru de Interne.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea cererii preşedintelui.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a transmis, luni, preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Petre Tobă.

Petre Tobă şi-a anunţat demisia săptămâna trecută, după ce DNA a cerut procurorului general al României să solicite preşedintelui încuviinţarea urmăririi penale în dosarul care priveşte activitatea DIPI.

Procurorii DNA îl acuză pe fostul ministru de Interne că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI.

Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

„Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI”, precizează procurorii.

În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Dosarul a fost supranumit „Limuzina” deoarece a vizat felul în care a fost achiziţionat de către DIPI un automobil Audi A8, pentru protecţia demnitarilor.

Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.

Te-ar mai putea interesa și
Există un risc la un nivel fără precedent pentru toate afacerile din România pentru securitatea cibernetică. Energia și utilitățile, cele mai atacate companii – Florin Popa, Orange România
Există un risc la un nivel fără precedent pentru toate afacerile din România pentru securitatea cibernetică. Energia ...
Companiile din România se confruntă cu un risc ”la un nivel fără precedent” din punct de vedere al securității cibernetice, pe fondul creșterii numărului de atacuri, dar și al gradului......
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea deficitului comercial
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea ...
Societatea Națională de Ape Minerale (SNAM) a organizat prima sa conferință care a reunit toți stakeholderii din piața ...
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei de gaze ruseşti
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei ...
Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei ...
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și protejează puterea de cumpărare
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și ...
Aplicarea Legii privind salariul minim european este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar şi pentru ...