„În temeiul art. 396, alin. 5, rap. la art. 16 alin. 1, lit b, teza I, achită pe inculpatul Vreme Valerian pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În baza art. 25, alin. 5 Cod de procedură penală, lasă nesoluţionată latura civilă a cauzei, vizând pretenţiile formulate de partea civilă Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. În baza art. 397 alin. 5 rap. la art. 25 alin. 5 Cod de procedură penală, menţine măsura asiguratorie a sechestrului asigurător, instituită prin ordonanţa nr. 204/P/2017 din data de 11.09.2017, necesară acoperirii pagubei cauzată Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale prin săvârşirea infracţiunii”, se arată în hotărârea instanţei.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Potrivit DNA, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Valerian Vreme, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli.
Procurorii mai spun că acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent.
Conform aceleiaşi surse, D.Con-Net AG a achiziţionat licenţele respective la preţul de 2.612.805 euro şi, ulterior, Ministerul Comunicaţiilor a achitat acestei firme suma totală de 13.904.599 de euro.
„Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte, un prejudiciu Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar, pe de altă parte, un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG”, mai spun procurorii.