Fostul patron al ENI, condamnat la trei ani închisoare cu executare, pentru degradarea mediului înconjurător
Tribunalul din Rovigo (nord-est) a adăugat pedepsei interdicţia de a ocupa funcţii publice pe o perioadă de cinci ani.
De asemenea, el va trebui să achite 430.000 de euro daune şi interese părţilor civile, împreună cu alt ex-patron al ENEL (1996-2002), Franco Tato, condamnat şi el la trei ani închisoare.
Actualul administrator delegat al ENEL, Fulvio Conti, a fost eliberat.
Într-o declaraţie pentru presă, Scaroni, care s-a declarat ‘complet străin de această afacere’, a anunţat că va contesta sentinţa în apel.
‘Sunt stupefiat de această decizie. Aşa cum a demonstrat apărarea în timpul procesului, centrala ENEL din Porto Tolle a respectat întotdeauna normele de securitate în vigoare şi în special în vremea faptelor’ incriminate, a afirmat el.
Justiţia a fost sesizată după creşterea numărului de maladii respiratorii la copiii care trăiesc în apropierea centralei termo-electrice ENEL din Porto Tolle, situată în delta râului Po şi construită în anii 1980.
Ancheta a pus în lumină absenţa aparaturii specifice vizând prevenirea oricărei deteriorări a mediului înconjurător.
Potrivit parchetului din Rovigo, ea a permis de asemenea stabilirea unei relaţii între emisiile produse în exces de centrală şi pagubele provocate sănătăţii şi mediului.
Institutul cancerului din regiunea Veneţia estimase că daunele produse sănătăţii s-ar cifra la 3,6 miliarde de euro.
Într-o declaraţie comună, mai multe societăţi de protecţie a mediului – potrivit cărora centrala din Porto Tolle a ‘continuat să funcţioneze în pofida respectării normelor de mediu, provocând grave daune sănătăţii’ – s-au declarat ‘satisfăcute de decizia judiciară’.