Duminică, după săptămâni de tăcere, Cameron a recunoscut că a comis erori, dar a dat asigurări că nu a încălcat „nici codul de conduită, nici regulile guvernului”.
Ancheta e dispusă de premierul Boris Johnson în numele interesului public şi este încredinţată unui expert juridic. Ea va viza felul în care Greensill a obţinut contractele şi „modul în care reprezentanţii săi de afaceri s-au plasat în raport cu Guvernul”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.
Scandalul a izbucnit la începutul lunii martie, după ce Greensill Capital, specializată în împrumuturi pe termen scurt, și-a depus bilanţul anual, din care rezultau pierderi foarte mari. Mulți dintre clienții săi au fost puși astfel în dificultate, printre aceștia numărându-se imperiul siderurgic al miliardarului Sanjeev Gupta, GFG Alliance.
Prăbuşirea sa a zguduit clasa politică britanică din cauza rolului jucat de David Cameron în beneficiul companiei, creată de bancherul australian Lex Greensill.
Acesta fusese angajat în Downing Street pe când David Cameron conducea guvernul (2010-2015), iar presa britanică a dezvăluit contracte obţinute de compania sa prin intermediul politicilor la a căror punere în aplicare contribuise.
Lui Lex Greensill i-au fost reproşate în special de contacte cu membri ai guvernului, printre care actualul ministru al finanţelor, Rishi Sunak, în favoarea Greensill, sau cu ministrul sănătăţii Matt Hancock.
‘Recunosc, în calitate de fost prim-ministru, că acţiunile de comunicare cu guvernul trebuie să aibă loc exclusiv prin cele mai oficiale canale, astfel încât să nu existe loc pentru interpretări greşite”, a declarat duminică David Cameron, într-un comunicat.
Pus în faţa acuzaţiilor, Ministerul Finanţelor a publicat mai multe mesaje trimise în aprilie anul trecut lui David Cameron de Rishi Sunak, în care acesta spunea, printre altele, că „şi-a pus la treabă echipa” pentru a studia o cerere din partea fostului prim-ministru.
Un organism parlamentar de supraveghere a lobby-ului a apreciat că fostul premier nu a încălcat nicio regulă contactând direct un ministru sau înalţi responsabili.
Greensill fusese autorizată să emită împrumuturi guvernamentale garantate de stat în cadrul programului destinat marilor companii, Coronavirus Large Business Interruption Loan Scheme (CLBILS).
Falimentul Greensill pune în prezent în pragul insolvenţei GFG Alliance, care are 5.000 de angajaţi în Marea Britanie şi 35.000 la nivel mondial.