Fostul preşedinte al ASF Dan Radu Ruşanu, audiat în dosarul ASF-Carpatica

Economica.net
18 12. 2014
w560xh316_dan_radu_rusanu_59771000

Ruşanu a mai spus că nu a existat o intervenţie a sa pentru ca Mîrzac să ocupe funcţia de vicepreşedinte al ASF şi a explicat procedurile potrivit cărora se efectuau controale la societăţile de asigurare.

‘În Consiliul de Conducere al ASF nu se supunea la vot efectuarea vreunui control, ci doar se purtau discuţii în cadru general despre necesitatea efectuării unor astfel de controale. Controalele inopinate se făceau prin ordinul vicepreşedinţilor ASF, de regulă ca urmare a unor sesizări a celor care supravegheau raportările’, a mai arătat Ruşanu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a revocat pe 2 decembrie măsura arestului preventiv în cazul omului de afaceri Ilie Carabulea, urmând ca acesta să fie judecat în arest la domiciliu, în dosarul ASF-Carpatica.

Instanţa supremă a admis o contestaţie a lui Ilie Carabulea şi a decis înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, decizia fiind definitivă.

Ilie Carabulea a fost trimis în judecată pe 25 aprilie de DNA, alături de fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor, Marian Mîrzac, fost director general al Carpatica Asig SA, Radu Mustăţea, membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig iar ulterior şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România.

Acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor din dosar sunt constituire de grup infracţional organizat, cumpărare şi trafic de influenţă, dare şi luare de mită, permiterea şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la aceste fapte.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în 2012, Carpatica Asig, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro.

Începând cu mai 2013, Ilie Carabulea, împreună cu Mustăţea şi Mîrzac, au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig. Ilie Carabulea (persoana care deţine indirect şi controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar în mod constant pe fostul director Marian Mîrzac pentru a fi ales în conducerea ASG.

‘Din poziţia de membru neexecutiv în conducerea ASF, începând cu 24 aprilie 2013, Mîrzac a făcut demersuri pentru a asigura protecţia Carpatica Asig şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor. Ca intermediar în relaţia dintre Carabulea şi Mîrzac a fost desemnat Mustăţea Radu, având rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracţionale ale lui Mîrzac, precum şi informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă. Gruparea respectivă a fost sprijinită de Ruşanu, preşedintele ASF, precum şi de alte persoane din conducerea ASF, respectiv inculpaţii Călin, Chiţoiu şi Moldoveanu, şi Dan Odobescu’, arată DNA.